Tilaa
Uutiset

Päijät-Hämeen venevarkaudet ovat selviämässä

08.12.2008

TekstiKipparilehti

Poliisilla on ollut syksyn aikana tutkittavanaan laaja veneisiin kohdistunut omaisuusrikosten sarja.
Pääasiassa Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilla tapahtuneiden venevarkauksien tekijäksi on paljastunut vuonna 1947 syntynyt mies, joka on ollut kuulusteluissa varsin harvasanainen. Miehen hallusta on kuitenkin löytynyt useita varastetuiksi ilmoitettuja soutuveneitä ja myös isompia veneitä, joten näyttö miehen syyllisyydestä alkaa poliisin mukaan olla vahva.

”Hiljaisen soutajan” jäljille päästiin lokakuussa. Tarkkaavainen kalastaja kiinnitti Asikkalassa huomionsa epäilyttävästi iltahämärissä mökkirantojen tuntumassa liikkuneeseen mieheen. Lahden poliisi pääsi nopeasti miehen jäljille ja sai miehen kiinni. Talteen ottamansa epäillyn kuorma-autosta poliisi löysi pari Terhi Saiman -soutuvenettä, jotka osoittautuivat varastetuiksi. Myöhemmin rikossarjan tutkinta siirtyi Hämeenlinnan poliisille, joka on kaivanut miehen kätköistä esiin lisää varastettuja veneitä. Osa niistä on jo voitu palauttaa oikeille omistajilleen.

Epäilty on pyrkinyt määrätietoisesti vaikeuttamaan veneiden tunnistamista. Kalvolassa sijainneella verstaallaan hän on muutellut niitä irrottamalla mm. laitakaiteita, uistelutelineitä ja vaihtamalla istuimia veneistä toisiin. Epäilty on myös poistanut veneiden tunnistenumerot, jotta alkuperän selvittäminen ei onnistuisi sitä kautta. Poliisin mukaan yksin toiminut mies on kierrellyt varsinkin Hämeessä ja Päijät-Hämeessä, mutta myös muualla tapahtuneita venevarkauksia epäillään hänen tekosiksi. Poliisi tietää miehen puuhailleen luvattomilla teillä jo vuosia. Epäillyllä on takanaan joitain pienempi tuomioita omaisuusrikoksista.

Kesämökkirannoilta veneet on viety soutamalla tai pienen perämoottorin avustamana, joskus myös toista venettä perässä hinaten. Veneet epäilty on siirtänyt johonkin lähirantaan, jossa miehen kuorma-auto tai iso pakettiauto on ollut odottamassa. Alumiinitikkaista tehtyjen ramppien avulla mies on saanut yksin nostettua veneet nopeasti kyytiin. Pakettiautosta on mm. apukuskin penkki otettu pois ja ohjaamon ja tavaratilan väliseinä avattu, jolloin auton kyytiin on mahtunut parikin soutuvenettä katseilta piiloon ja kuskattavaksi huomaamattomasti pois paikalta. Kotipihansa verstaassa mies on sen jälkeen viritellyt veneet ”myyntikuntoon” ja vienyt niitä eri puolille venerantoihin odottamaan sopivaa hyväuskoista ostajaa.

Osa veneistä on vielä poliisin hallussa ilman tietoa niiden oikeista omistajista. Talvikuntoon laitetuilla kesämökeillä ei ole ehkä myöhemmin syksyllä enää käyty, joten kaikki veneiden omistajat eivät välttämättä edes vielä tiedä joutuneensa rikoksen uhreiksi.

Soutuveneiden lisäksi epäillyn hallusta on löydetty runsaasti kalastusvälineitä, isompia perämoottoriveneitä ja venetrailereita. Veneitä ja trailereita on selvästi muuteltu ja valmistenumeroita poistettu. Poliisi kaipaakin tietoja mm. muutamasta trailerista, joita ei ole vielä pystytty tunnistamaan ja niiden omistajat ovat siis ”kateissa”. Poliisin tiedostoista ei ole löytynyt vastaavista venetrailereista varkausilmoituksia.

Joten jos joku tunnistaa kuvista omansa, niin yhteyttä voi ottaa Hämeenlinnan poliisiin,

puh. 0718730311/vaihde.

1vark

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasemman puoleinen traileri on erittäin pitkä, toinen hiukan lyhyempi.Molempia on muunneltu ja valmistenumerot tuhottu. Se, joka tunnistaa omansa, voi ottaa yhteyttä Hämeenlinnan poliisiin.

2vark

Epäillyn ”telakalla” Lohi 390 odottaa oikean omistajansa ilmaantumista. Perinteinen ”sininen kilpi” löytyy, mutta se ei kerro kuin veneen merkin ja mallin. Valmistenumero on tästäkin veneestä kateissa.

 

Lue myös nämä

X