Tilaa
Uutiset

Paukkuliivi ei pidä pakkasesta

19.10.2016

TekstiJuha Virtanen

Suurin osa veneilijöistä on jo siirtynyt muihin harrastuksiinsa, mutta vetouistelijat ja kalastajat liikkuvat vesillä jäiden tuloon saakka. Ilman ja vesien kylmeneminen asettavat turvavarusteille kovat haasteet.

Kaasutäytteisten pelastusliivien eli ns. paukkuliivien käyttö veneissä on lisääntynyt. Ne ovat mukavat päällä, eivätkä haittaa liikkumista veneessä. Kylmässä ehkä kannattaisi varmuuden vuoksi pukea päälle kelluntaliivit tai oikeat pelastusliivit.

Meriturvan pelastautumiskoulutusyksikkö testasi muutama vuosi sitten, miten paukkuliivit toimivat pakkasessa ja tulokset olivat huolestuttavat.

Testissä todettiin kylmän ilman vaikuttavan hiilidioksidipatruunan sisältämän kaasun paineeseen. Kylmyys ei pelkästään hidastanut paukkuliivien aukeamista, vaan jopa esti sen täysin.

Testiä ei ole sen jälkeen uusittu, mutta Meriturvan paukkuliiviasiantuntija, kalustopäällikkö Michael Blomqvist ei usko tilanteen juurikaan muuttuneen viidessä vuodessa.

– Jotkut valmistajat heräsivät tilanteeseen, että heidän tuotteitaan käytetään myös lähes arktisissa olosuhteissa ja tekivät testejä muutamissa pakkasasteissa. Niistä ei kuitenkaan ole tullut tuloksia julkisuuteen, Blomqvist toteaa.

Blomqvistin mukaan kuluttajan on otettava itse vastuuta ja vaadittava valmistajalta tai maahantuojalta tieto, miten liivien toimivuutta kylmässä on testattu.

Jos tietoa ei saa, lienee parempi hankkia paukkuliivit vain kesäkäyttöön. Syksyn kalareissuilla on turvallisempaa käyttää esimerkiksi pelastautumispuvun kanssa kelluntaliivejä.

– Kalastaessa on varottava myös koukkuja. Niillä saa helposti tehtyä reikiä paukkuliiveihin, eikä liivi silloin toimi niin kuin pitäisi, Blomqvist muistuttaa.

Eräissä liiveissä on tosin nykyään käytetty nylonin lisäksi tai sijasta materiaalina vahvaa Corduraa. Se kestää paremmin mahdolliset terävien esineiden pistot, eikä kellukkeeseen pitäisi syntyä vuotokohtia.

Jos käytät syksyllä paukkuliivejä, säilytä ne aina kuivassa ja lämpimässä.

Vaikka pakkasta ei olisi paljon, avoveneissä myös ajoviima lisää sen vaikutusta ja voi vaikuttaa liivien laukaisumekanismiin.

Lue myös nämä

X