Tilaa
Uutiset

Pienien moottoriveneiden rekisteröinneissä kova kasvuluku – myös käytettyjen veneiden kauppa jatkui vilkkaana

31.03.2022

Tekstikipparin toimitus

Kuvatkipparin arkisto

Kotimaan venekauppa kasvoi vuonna 2021 jo toista vuotta peräkkäin poikkeuksellisen vahvasti, kertoo Venealan Keskusliitto Finnboat.

Uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin viime vuonna jo yli 5 000 kappaletta ja vahvimmat kasvuluvut nähtiin pienissä moottoriveneissä. Alle 5,5 metrin moottoriveneitä ensirekisteröitiin 2 023 kappaletta eli 14 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoteen 2018 verrattuna kasvu on peräti 42 prosenttia ja moottoriveneissä kokonaisuudessaankin 36 prosenttia.

Vaikka pitkän ajan trendinä onkin veneiden keskikoon kasvu, niin moottoriveneiden ensirekisteröintien kasvu vuosina 2018–2021 on keskittynyt alle 9 metrin kokoisiin veneisiin. 98 prosenttia vuonna 2021 ensirekisteröidyistä moottoriveneistä oli kooltaan 9 metriä ja alle.

Traficomin ylläpitämään venerekisteriin on merkittävä yli 5,5-metriset tai yli 20 hv moottorilla varustetut veneet. Finnboatin jäsenkunnan raportoima tukkutoimitustilasto kattaa myös muut kuin rekisteröitävät veneet, ja korkeintaan 5,5 metrin kokoluokan moottori- ja pienveneiden toimitukset kasvoivat tukkutoimitustilastojen perusteella 45 prosenttia vuonna 2021.

Käytettyjen kauppa vilkasta

Vesijettien myynnin kasvu taittui viime vuonna ja ensirekisteröinnit jäivät vuoden 2020 tasolle. Ilmatäytteisten/RIB-veneiden ensirekisteröinnit kasvoivat 36 kappaleella ja kasvua oli peräti 52,9 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Uusia purjeveneitä ensirekisteröitiin Suomeen 23 kappaletta, eli vain yksi kappale enemmän kuin edellisenä vuonna. Vertailun vuoksi uusia yli 10 metrin kokoluokan moottoriveneitä ensirekisteröitiin Suomeen 57 kappaletta.

Käytettyjen veneiden kauppa jatkui vilkkaana. Traficomin ylläpitämän venerekisterin mukaan veneiden omistajavaihdoksia kirjattiin yhteensä yli 28000 kappaletta ja niiden määrä pysyi edellisen vuoden tasolla. Poikkeuksellisen vahva kotimaan kysyntä on pitänyt käytettyjen veneiden kaupan jo kaksi vuotta peräkkäin yli 30 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuonna 2019.

© Finnboat

Lue myös nämä

X