Tilaa
Testit

Pikatesti: Kannettava suihku – Pisaralla puhtaammaksi

Edullinen pikasuihku yllätti neljän hengen miehistön varmalla toiminnalla.

02.06.2019

TekstiKarel Kakko

KuvatMarkus Pentikäinen/Otavamedia

Bilteman kannettavan suihkun idea on yksinkertainen. Pieneen uppopumppuun asennetaan sisäänrakennettu akku ja kiinnitetään pumppuun suihku letkuineen. Sitten ei tarvitse kuin pudottaa pumppu ämpärilliseen sopivan lämpöistä vettä ja nauttia yhtä mukavasta suihkusta kuin kotona. Mutta tätä suihkua voi käyttää periaatteessa missä tahansa.

Ensivaikutelma suihkusta on, että se ei ole pelkkä halvalla tehty vimpain, joka hetken mielijohteesta ostetaan, kokeillaan kerran, ja sen jälkeen unohdetaan.

Lataus hoidetaan mukana tulevalla usb-johdolla. Verkkovirtalaitetta ei ole mukana. Tämä näyttäisi olevan yleistyvä trendi, koska usb-pistorasioita alkaa olla jo vaikka missä.

Tunnin se kestää

Pumppu itsessään on vankan tuntuista tekoa, ja se on varustettu karkealla, puhdistettavalla pohjasuodattimella. Heikoin kohta taitaa olla latausjohdon liittimen kansi, jonka silikonitiivisterengas kannattaa pitää puhtaana ja rasvattuna. Parempi ratkaisu olisi lataus pintaliitosten ja magneetin kautta, mutta se maksaisi enemmän. Käyttökytkin on painettavaa päälle/pois-tyyppiä, ja suojattu kuminupilla.

Suihkupää on jopa varustettu pehmennetyillä suuttimilla, kuten paremmissa kotisuihkuissa. Niiden tarkoitus on estää kerrostumien kuten kalkin aiheuttamat tukkeutumat.

Akun täyteen lataus kestää melko kauan, keskimäärin muutaman tunnin, mutta suihkua tuskin käytetään yhtä usein kuin vaikkapa puhelinta. Akku sitten myös kestää minkä luvataan.

Pakkauksessa kerrotaan käyttöajaksi enintään yksi tunti täydellä latauksella.

Yhtäjaksoinen koekäyttö kesti 56 minuuttia ennen kuin teho hiipui.

Ei sittenkään turha

Sitten herää se suurin kysymys: Jos käytettävissä on joka tapauksessa sopivan lämpöistä vettä ämpärissä, eikö ole melkoista turhamaisuutta käyttää ladattavaa sähkösuihkua tavallisen vesikauhan sijaan?

Suihkun käyttö itsessään on äärimmäisen helppoa, ja vasta kokeilemalla pääsee jyvälle sen jujusta. Vesivirtaukseksi luvataan 2,5 litraa minuutissa.

Pumppu käy koko ajan, joten veden säästämiseksi esimerkiksi saippuan annostelun ajaksi suihkupää kannattaa laittaa vesiastiaan. Se on sujuvampaa kuin aina nostella pumppu vedestä ja katkaista virta.

Näin käytettynä suihku todella säästää huomattavat määrät vettä vanhanaikaisen kauhomisen rinnalla, jossa iso osa vedestä lentää suoraan hukkaan sinne kankkulan kaivoon. Käsipelillä tai tuskin pesusienelläkään ei saa aikaiseksi yhtä pihiä ja tehokasta huuhtelua kuin harvalla mutta riittävällä vesisuihkulla. Koekäytössä kunnollinen aikuisen peseytyminen onnistui vain muutamalla litralla vettä. Siis niin, että olo todellakin oli sen jälkeen puhdas.

Veden lämpötilaksi suositellaan enintään 50-asteista vettä, ja vaikkei niin kuumasta suihkusta nauttisi, niin lämmintä vettä kannata silti käyttää jos mahdollista. Letku nimittäin osoittautui lokakuun lopun viileydessä sen verran jäykäksi, että se jo hieman haittasi käyttöä. Lämmin vesi korjasi ongelman.

Lue myös nämä

X