Tilaa
Testit

Pikatesti: Ursuit Slimline Pro Auto -pelastusliivi – Ergonomian eliittiä

Ursuitin kevyt automaattiliivi vakuutti testaajansa käyttömukavuudellaan, mutta parannuksen paikkojakin löytyi.

27.11.2022

Tekstitimo sarkkinen marko lysmä

Vanha totuus on yhä voimassa: vain puettu liivi pelastaa. Tätä voidaan takoa loputtomasti veneilijöiden päihin, mutta valmistajillakin on oma vastuunsa suunnitella pelastusliivejä, jotka ovat mahdollisimman mukavia päälle puettaviksi. Sellaisia ei todellakaan ole liikaa markkinoilla.

Ursuitin sisaryhtiön Mul­lionin valmistama, Slimline-sarjan paukkuliivi lupailee käyttömukavuutta jo nimellään. Heti paketin avattua katse kiinnittyy ylöspäin kapenevaan muotoiluun ja solakkuuteen. Eikä painoa ole paljoa: ilmoitetusti 860 grammaa, digitaalivaa’an näytöllä 785 grammaa.

Kokeiluun liivi otettiin ensi kerran kesäisellä uistelureissulla. T-paitasillaan sen olemassaolon huomasi, ei kuitenkaan kauaa. Joskus puolen tunnin jälkeen liivi oli mukautunut kroppaan ja täytti odotukset – turvavarustetta ei ajatellut enää lainkaan, eikä se häirinnyt toimintaa.

Hyvät kokemukset jatkuivat kerrasta toiseen eri vaatetusten kanssa. Hieman eri mittaiset testaajat hämmästelivät kaikki vuorollaan mukavuutta.

Kiitos onnistuneen ergono­mian, liivi jättää käsien liikeradat täysin vapaiksi. Selvää on, että tämä malli on omiaan esimerkiksi veneessä aktiivisesti liikkuville kalastajille.

Millaisista seikoista ergonomia sitten muodostuu? Keveydestä ja solakuudesta toki osaltaan, mutta eivät ne pelkästään tuota erinomaista käyttömukavuutta. Suuri merkitys on myös vartaloa myötäilevällä, taaksepäin viettävällä yläosalla, joustavalla neopreeni­kauluksella sekä suojakuoren notkealla materiaalilla.

Kellutusasento on ainakin tyynessä hyvä. Venttiiliä painamalla kammioista saa ilmaa pois ja hätäpillin ääni kuuluu kauas.

Kelluttaa vakaasti

Liivi kiinnitetään perinteisillä, toistensa läpi menevillä metallisoljilla. Haarahihna muoviklipseineen on laadultaan tavallista tasoa, ja sen kiinnityskohta tuntuu ihan luontevalta. Säätösysteemeissä ei ole uusia innovaatioita.

Tässä Slimline-malliversiossa on automaattilaukaisin, joka pilkistää kolmionmallisesta tarkistusikkunasta. Kun liivi pakattiin testin aikana useampaan otteeseen, kävi ilmi, että laukaisimen ja patruunan toimintakunnon näyttävä indikaattori saattaa jäädä piiloon. Isompi ikkuna olisi hyvä parannus.

Laukaisin ja patruuna ovat toimintakunnossa, kun indikattoorit näyttävät vihreää. Tarkistusikkuna saisi olla isompi.

Sitten veteen. Liivi täyttyi parissa, kolmessa sekunnissa siitä, kun testihenkilö oli pudottautunut matalalta laiturilta vatsalleen veteen. Yhtään auttamatta liivi käänsi kesäasuisen 75-kiloisen miehen pystyasentoon poksahtamisesta noin viidessä sekunnissa ja selälleen kunnon kellunta-asentoon reilussa kymmenessä sekunnissa.

Kellutusasento on vakaa, pää lepää melko mukavassa asennossa ja riittävän korkealla vedenpinnasta. Puhallusputki taipuu suuhun moitteettomasti, ja ilman tyhjennys onnistuu helposti sen päässä olevaa venttiiliä painamalla.

Slimlinen ilmoitettu noste on 160 Newtonia, joten lähtökohtaisesti liivin pitäisi soveltua rannikkokäyttöön. Muistutuksena todettakoon, että nosteeltaan 275 Newtonin liivit kääntävät tuhdimmin pukeutuneen käyttäjänsä yleisesti paljon varmemmin ja nopeammin (testi, Kippari 2/2021).

Surkeat käyttöohjeet

Hyvällä ergonomialla on kääntöpuolensa, ainakin tässä tapauk­sessa. Kun liivin suojakuori on kapea, vesitestin jälkeinen pakkaaminen on hankalaa. Etenkin luokattoman huonoilla käyttöohjeilla, joissa pakkaaminen näytetään vain pienillä piirroskuvilla kera englanninkielisten tekstien.

Selkeämmät suomenkieliset ohjeet saatiin pyynnöstä Ursuitilta, jonka jälkeen pakkaaminen helpottui tuntuvasti. Yrityksen edustajan mukaan nämä ohjeet on tarkoitus lisätä mallikohtaiseen manuaaliin.

Syytä todella on. Virheet liivin pakkaamisessa voivat johtaa siihen, ettei liivi toimi vedessä suunnitellusti, jos ollenkaan.

Pakkaamisen epäselvyyksistä johtuen liivin testaaminen paksummilla vaatetuksilla jäi vaillinaiseksi, mutta palaamme kokemuksiin myöhemmin.

Ensikokemukset painottuvat siis käyttömukavuuteen, ja sen suhteen Slimline on varmasti paukkuliivien parhaimmistoa. Parinsadan euron hinta vain karsinee ostajaehdokkaita, kun vastaavan luokan perusliivejä näkee myytävän viidenkympin tarjoushinnoilla.

Pikatesti on julkaistu Kipparissa 11/2022

Lue myös nämä

X