Tilaa
Testit

Pikatestissä Smartwater-merkintäneste

Yksilöllisen koodin sisältävä suojamerkintäaine paljastaa perämoottorivarkauden.

02.01.2018

TekstiMarko Lysmä

SmartWater on Englannissa kehitetty mikrohiukkasia sisältävä merkintäneste. Mikrohiukkaset sisältävät yksilöllisen tunnistekoodin, joka on merkitty SmartWater-ampullin kylkeen. Koodit pystytään näkemään merkatuista tuotteista esimerkiksi poliisin käytössä olevalla UV-valolla.

Kuuden millilitran putkilon sisältö riittää jopa noin 50 tuotteen merkitsemiseen. Merkintä kestää tuotteessa noin viiden vuoden ajan.

Sivele tai suihkuta

Valkoista merkintänestettä sivellään tai suihkutetaan esimerkiksi perämoottoriin, elektroniikkalaitteisiin, työkaluihin, polkupyörään tai mihin tahansa muuhun kulkuneuvoon tai arvoesineeseen.

Ohjeissa suositellaan, että nestettä levitetään noin kymmeneen eri kohtaan laitteessa. Merkintäkohdat kirjataan muistiin sekä tuote valokuvataan. Tuotteisiin kannattaa myös liimata näkyvästi pakkauksen mukana tuleva SmartWater-varoitustarra.

Kansainvälinen tietokanta

SmartWater ylläpitää kansainvälistä tietokantaa, jonka avulla varkauksia voi jäljittää myös Suomen ulkopuolella. Merkinnän avulla rikollinen voidaan yhdistää rikokseen, rikospaikkaan tai jopa useampaan rikokseen. Tunniste on laillisesti käyttökelpoinen oikeudessa, ja se antaa poliisille oikeuden ottaa haltuun varastettua omaisuutta ja pidättää epäiltyjä.

Lue koko pikatesti Kipparista 12/2017

Lue myös nämä

X