Tilaa
Jutut

Pimeänavigointia valaistujen merimerkkien avulla – Katso videolta miten loistot vilkkuvat

Päivät lyhenevät ja veneillessä saattaa tulla tilanteita, joissa matkaa on jatkettava vielä pimeänkin tultua. Silloin on kiinnitettävä huomio merimerkkien valotunnuksiin, ja ne kannattaa tuntea.

16.10.2020

TekstiTanja Paananen

Kuvatmarkus pentikäinen/otavamedia

Tutuilla vesillä on hämärässäkin helppo tunnistaa rantaviivan muodot ja löytää takaisin kotisatamaan.

Pimeässä maisemia ei näe, eivätkä paikat näytä ollenkaan samalta kuin päivänvalossa.

Säkkipimeässäkin voi silti navigoida turvallisesti loistojen ja linjataulujen avulla. Kaupungissa pimeänavigoinnista tekee vaikeaa joka puolella välkkyvät katuvalot, rakennusten valot sekä liikennevalot, joiden sekaan merenkulun turvavalot katoavat.

Lähdimme syyskuussa pimeälle merelle yönavigointikurssille Itä-Helsingin edustalle. Pimeänavigointi valaistujen merimerkkien avulla on hyvin erilaista kuin navigointi merikortilla päiväsaikaan.

Kurssin vetäjä, Navigaatioseuran kouluttaja Aimo Nissi muistutti, että merimerkkien valomerkit on syytä kerrata ennen kuin pimeä yllättää.

Laajempi juttu pimeänavigoinnista on luettavissa Kippari-lehden numerosta 10/2020.

Katso videolta Nissin erittäin selkeä muistisääntö siihen, miten loistot vilkkuvat.

Sanasto tutuksi

Merenkulun turvalaite on kulkuväylän merkitsemistä tai vesiliikenteen ohjaamista ja turvaamista varten vesialueelle tai rannalle sijoitettu laite, vesiliikennemerkki tai valo-opaste.

LEGI eli reittiosuus on kahden pisteen välinen tai kahden käännöksen välinen matka.

ERANTO on maantieteellisen ja magneettisen pohjois-eteläsuunnan välinen aste-ero, joka syntyy siksi, että maan magneettiset ja maantieteelliset navat ovat eri paikoissa. Eranto on erisuuruinen eri puolilla ja se on merkitty merikarttaan.

EKSYMÄ tarkoittaa kompassin kertoman suunnan virhettä, joka syntyy kompassin läheisyydessä olevista magneettisista esineistä ja sähkölaitteista. Eksymä on jokaiselle alukselle yksilöllinen ja muuttuu aluksen kulkusuunnan mukaan. Jokaisessa aluksessa pitää siis olla ohjauskompassille selvitetty oma eksymätaulukko.

MAGNEETTISUUNTA (MS) on suunta, jossa eranto on huomioitu.

KOMPASSISUUNTA (KS) on kompassin näyttämä suunta eli magneettisuunta, jossa eksymä on mukana. Tämä on varmasti vikasuunta.

Mukaan kurssille?

Helsingin Navigaatioseura järjestää koulutusveneellä harjoitusajoja maanantai-iltaisin touko-kesäkuussa ja elo-syyskuussa. Kullakin ajokerralla on erityinen teema: veneen hallinta, rantautuminen luonnonsatamaan, vhf, tutka, hinaus, rannikko- ja avomerinavigointi, maisemanavigointi sekä pimeäajo.

HNS:n harjoitusajot on tarkoitettu seuran jäsenille. Pimeäajoharjoitus maksaa 40 euroa. Harjoitusajoilla kouluttajat ja kipparit toimivat vapaaehtoisesti.

Voit kysyä oman alueesi koulutuksista paikallisista vene- tai navigaatioseuroista.

 

Lue myös nämä

X