Tilaa
Uutiset

Pursiseura kieltää eliönestomaalien pesun satamissa ja talvisäilytysalueilla

Pursiseuran mukaan pehmeitä eliönestomaaleja ei saa pestä sen hallinnoimissa satamissa tai talvisäilytysalueilla vuoden 2021 jälkeen.

26.01.2020

TekstiJukka Hiiro

Espoossa pursiseura EPS kieltää niin sanottujen pehmeiden eliönestomaalien pesemisen hallinnoimissaan satamissa ja talvisäilytysalueilla. Pursiseura tiedottaa haluavansa näin olla edelläkävijä niin merellisen Espoon kuin Itämerenkin suojelemisessa.

Eliöestomaaleja käytetään, jotta erinäiset vesieliöt eivät pystyisi kiinnittymään veneiden pohjaan ja näin jarruttamaan veneen kulkua ja lisäämään polttoaineen kulutusta. Aiemmin eliöestomaaleista puhuttiin usein myrkkymaaleina, sillä niiden tehoaineina on usein erilaisia kupariyhdisteitä. Suomessa veneilijöille erittäin hankala pohjaan tarttuva ”vieras” on merirokko. Sitä kun on käytännössä liki mahdoton saada poistettua veneen pohjasta kokonaan jos se pohjaan on päässyt kiinnittymään.

Maalien myyntilupia hallinnoi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Pehmeissä eliöestomaaleissa niiden teho perustuu siihen, että maalia liukenee jatkuvasti, joskin hitaasti veteen. Kun veneitä syksyisin nostetaan ja pohjia pestään, aiheutuu maaleista paikallistasolla ympäristökuormituspiikki, Espoon Pursiseura kuvailee. Kovien eliönestomaalien toimintaperiaate on toisenlainen, eikä niistä siksi irtoa juuri tehoaineitakaan pesun yhteydessä.

EPS:n päätöksellä on siirtymäaika: pehmeitä eliönestomaaleja ei saa pestä satamissa tai talvisäilytysalueilla, jotka ovat vuoden 2021 jälkeen seuran hallinnassa.

”On erittäin tärkeää, että veneseurat tekevät osuutensa yhteisen ympäristömme vaalimisessa”, sanoo EPSin kommodori Jyrki Koski tiedotteessa.

Päätös on avauksena oletettavasti merkittävä, sillä Espoon Pursiseuralla on miltei 900 jäsentä ja se on näin Espoon suurin.

Lue myös nämä

X