Tilaa
Jutut

Puuvenekurssi toi taas elämää Kuggomiin

Legendaarisen Kuggomin veneenveistokoulun halleissa on tänä syksynä työkalut kaivettu taas esiin ja ryhdytty opettelemaan puuveneen tekemistä.

11.12.2018

TekstiJuha Virtanen

KuvatMarkus Pentikäinen /Otavamedia

Vuosisataisen puuvenekoulutuksen perinteen pelättiin kuolevan, kun Loviisassa veneenveistäjien koulutus lopetettiin kokonaan neljä vuotta sitten.

Muutaman vuoden ajan Kuggomin venehalleissa ehti olla koulutusmielessä hiljaista. Mutta tästä maasta löytyy vielä sitkeän saaristomännyn kaltaisia puuvene-
ihmisiä, jotka ehkä taipuvat, mutta eivät taitu. He saivat aikaiseksi tämän talven yli jatkuvan venekurssin, jonka aikana kurssilaiset valmistavat saamansa opin myötä itselleen puuveneen.

Perinnettä elvytetään

Pitkää puuveneiden veistoperinnettä elvytetään käynnistämällä puuveneopetus uudelleen. Tässä vaiheessa kyse on vain lukuvuoden mittaisesta kansanopistokoulutuksesta. Toiveena on, että koulutus voisi jossain vaiheessa tähdätä jälleen ammattitutkintoon asti.

Nyt veistokurssi toteutetaan Borgå folkakademin ja Axxell Utbildning Ab:n yhteistyönä entisen Kuggomskolanin eli nykyisen Perinnekeskus Kuggomin puuveneveistotiloissa.

Tilaajille koko juttu luettavissa Kipparissa 12/2018.

Lue myös nämä

X