Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Rival 440 ja Rival 505W

09.02.2010

TekstiKipparilehti

Rival 505W

Rival-veneet nähtiin ensikerran Suomessa vuosi sitten Helsingin venemessuilla. Leveiden veneiden ulkonäkö jakoi mielipiteitä, mutta koeajon perustella ominaisuudet ja toimivuus näyttäisivät olevan kohdallaan, eikä hinta hirvitä.

Ennakkoluulottoman perusveneet

Latvian Riikassa toimii Dole Marine niminen veistämö, jolla on takanaan yli kahden vuosikymmenen kokemus lujitemuovikomponenttien valmistuksesta juna- ja rautatieteollisuudelle. Veneiden sarjatuotanto ja keskittyminen oman venemalliston kehittämiseen alkoi runsaat neljä vuotta sitten.

Suomeen tuotavat veneet ovat Rival ja Astra. Rivalin nimeä kantavat moottoriveneet ja Astrat ovat kevyempiä soutu- ja moottorisoutuveneitä. Tehtaan vuosituotantovauhti on noin 600 venettä vuodessa. Tehtaan venepuoli ei valmista veneitä alihankintana muille veistämöille, vaan kaikki tuotetut veneet ovat täysin omia malleja.

Rivaleja ja Astroja tuo Suomeen porvoolainen Sans Rival Ltd, jonka takana on kilpaveneilyn vanha tuttu nimi Tage Gustafsson. TG-veneillä tapahtuneen sukupolvenvaihdoksen jälkeen Tage Gustafsson löysi latvialaisen veistämön venesarjan, jossa ilmeni potentiaalia. Rivalit tuovat helposti mieleen erilaiset puolalaisveneet, joita markkinoillamme on näkynyt eri tuotenimillä. Niiden ulkonäkö on aika rohkea ja murtaa perinteisiä käsityksiä veneiden linjoista.

Rival 440Rival 440

Rival 440 näyttää ja tuntuu leveämmältä kuin onkaan. Tilaa on hyvin ja vene on kokoisekseen ja painoisekseen vakaa.

Rival-veneiden kansiosa on suhteessa runkoon korkea ja rungon tumma väri auttaa tekemään kokonaisuudesta matalamman näköisen. Sulavalinjaisuutta lisää vielä se, että tumma runkoväri ei kulje vesilinjaa pitkin vaan seuraa pallelinjaa. Ulkopintojen viimeistely on muuten hyvällä mallilla, mutta kokonaisvaikutelmaa himmentää lievä kalseus.

Varsinkin raaka sininen kokonaan valkeita pintoja vasten on kova. Joidenkin pehmentävien irtomattojen teettäminen lisäisi viihtyvyyttä perhe- ja päiväretkeilykäytössä. Kaidevarustuksessa ja heloituksessa ei ole tingitty. Tukevan otteen voi ottaa ilman pelkoa, että jokin osa jäisi käteen. Sama pätee luukkuihin ja muihin osiin.

Rival 505WRival 505W

Rival 505W:ssa on riittävästi väljyttä ilman lisähintaan tilattavaa toista erillistuolia apukipparille. Istumapaikkoja on silti väljästi neljälle.

Koeajoveneissä oli Suzuki-perämoottorit, johon maahantuojalla on joustavat suhteet. Rivaleja ei kuitenkaan ole sidottu mihinkään tiettyyn perämoottorimerkkiin, vaan asiakas voi valita mieleisensä voimanlähteen. Moni vene hinnoitellaan, aivan kuten Rivalitkin, ilman moottoria, mutta veneisiin tehdään esiasennus tietylle moottorille. Rivaleiden kohdalla näin ei ole.

Teksti Karel Kakko Kuvat Vesa Leppä

Tiivistelmä Kippari-lehden 2/2010 jutusta

Lue myös nämä

X