Tilaa
Uutiset

Rumentaako romuvene maisemaa? – Huoltoalus Roope kerää taas vanhoja veneitä Saaristomereltä

Viime vuonna toteutettiin vastaava keräys, jonka tuloksena Saaristomeren rannoilta noukittiin pois 70 veneen romua.

26.05.2018

TekstiJukka Hiiro

Vanhoja ja rikkinäisiä veneitä kerätään jälleen Saaristomerellä. Keräyksellä kannustetaan ja autetaan niin asukkaita kuin mökkiläisiäkin kierrättämään veneensä, joka muuten saattaa olla kallista ja hankalaa.

Pidä Saaristo Siistinä yhdistyksen huoltoalus M/S Roope kiertää heinä ja elokuun aikana keräämässä ilmoitettuja veneitä. Veneitä noukitaan korkeintaan 40 ilmoitetusta kohteesta, mutta yhdestä kohteesta veneitä voidaan samalla kertaa poimia mukaan useampiakin.

”Asukkaiden ja mökkiläisten kannattaa järjestää kimppakeräyksiä, sillä se on ympäristön kannalta järkevintä ja tulee myös edullisemmaksi. Huoltoalus M/S Roope voi nimittäin poimia yhdestä noutokohteesta kyytiinsä vaikka kymmenen venettä, Lounais-Suomen Jätehuollon asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta toteaa tiedotteessa.

Ihan ilmaista veneiden pois vienti ei omistajille ole. Alle 5 metriä pitkän veneen nouto- ja jätteenkäsittelyhinta on 130 euroa. Jos kohteesta poimitaan mukaan useampia veneitä, on seuraavien hinta 75 euroa kappaleelta. Viittä metriä pidemmistä veneistä peritään lisäksi 15 euroa per alkava lisämetri. Pidä Saaristo Siistinä ry:n jäsenet saavat puolestaan noudosta 30 euron alennuksen.

Noutoa voi pyytää ilmoittamalla yhteystietonsa, haettavan veneen koordinaatit sekä muut tiedot 8. heinäkuuta mennessä osoitteessa www.lyyti.fi/reg/venekerays2018.

Pois haettavien veneiden materiaalilla ei ole merkitystä, mutta perämoottorit otetaan kyytiin vain nesteistä tyhjennettyinä. Koska huoltoalus Roope on kookas, on noutokohteeseen vievän vesiväylän oltava kuitenkin vähintään 15 metriä leveä ja kaksi metriä syvä. Väylällä ei saa olla rajoittavia siltoja, sähköjohtoja tai muita alle 9 metriä korkeita elementtejä.

Viime vuonna toteutettiin vastaava keräys, jonka tuloksena Saaristomeren rannoilta noukittiin pois 70 veneen romua.

Lue myös nämä

X