Tilaa
Uutiset

Ruotsissa suunnitellaan tukea sähköperämoottorin ostajille

Tukea luvataan maksaa takautuvasti myös sähköperämoottoreille, jotka on ostettu 12. huhtikuuta kuluvaa vuotta tai sen jälkeen.

20.04.2018

TekstiKlaus Salkola

Ruotsin hallitus esittää valtiopäiville, että budjettiin varattaisiin rahaa sähköperämoottoreiden hankinnan tukemiseksi. Tukirahaa maksettaisiin 18 vuotta täyttäneille henkilöille, jotka ostavat sellaisen uuden sähköperämoottorin, jolla voidaan korvata 5-hevosvoimainen polttomoottori.

Esitys on jatkoa Ruotsissa jo päätetyille kevyiden sähköajoneuvojen, kuten polkupyörien, mopojen ja moottoripyörien hankintatuelle.

Toteutuessaan tuen suuruus olisi neljäsosa moottorin arvonlisäverollisesta hankintahinnasta. Tuelle asetettaisiin kuitenkin yläraja, joksi kaavaillaan 10 000 kruunua eli noin 960 euroa.

Tuen myöntämiselle esitetään myös teholle alarajaa, jota pienemmille sähköperämoottoreille tukea ei annettaisi.

Osa laajempaa kampanjaa

Esitys on osa Ruotsin polttomoottoreita vastustavaa poliittista kampanjaa, jossa kepin sijasta annetaan porkkanaa. Muutos ilahduttaneen niitä pienveneiden käyttäjiä, joiden ajomatkat ovat lyhyitä ja joilla on satamassa latausmahdollisuus. Suuria hyötyjiä ovat myös sähköperämoottoreiden valmistajat ja myyjät.

Mikäli hanke toteutuu, on mielenkiintoista nähdä, miten se vaikuttaa pienten perämoottoreiden kauppaan ja hintoihin Ruotsissa ja toki myös meillä. Ilmainen raha siirtyy helposti hintoihin, ja vastaavasti bensakoneiden hinta saattaa laskea, jos ne käyvät huonommin kaupaksi.

Suomen sähköpolkupyöräsähläyksestä on Ruotsissa kuitenkin otettu jo opiksi, ja tukea luvataan maksaa takautuvasti myös sähköperämoottoreille, jotka on ostettu 12. huhtikuuta kuluvaa vuotta tai sen jälkeen.

Lue myös nämä

X