Tilaa
Uutiset

Sähköiset muskeliveneet markkinoille jo keväällä?

Ruotsalaisyritys sanoo aloittavansa sähköisten muskeliveneiden toimitukset asiakkaille jo alkukeväästä. Hollantilaisyritys ilmoitti jo vuonna 2016 tuovansa hyvin samantyylisen veneen markkinoille tämän vuoden aikana, mutta hiljaiselta vaikuttaa.

19.12.2018

TekstiJukka Hiiro

Sähkömoottoriset muskeliveneet ovat ehkä viimein saapumassa myös kuluttajamarkkinoille. Joulukuun alussa ruotsalaisyritys Candela tiedotti, että tilauksia otetaan jo vastaan ja asiakkaille veneitä aletaan toimittamaan jo alkukeväästä 2019.

Candela Seven -mallinimen saanut sähkövene on 7,7 metriä eli 25 jalkaa pitkä ja leveyttä on noin 2,4 metriä. Malliltaan vene on avonainen ja sen kyytiin mahtuu viisi ihmistä. Rungon valmistusmateriaalina on hiilikuitu.

Parhaimmillaan veneen kerrotaan olevan 30 solmun nopeudessa, joten muskeliveneiden lisäksi se tunkeutuu myös perinteisten daycruisereiden markkinoille. Candelan vene on varustettu hydrofoil-trimmitasoilla, mitkä nostavat venettä ja vauhdittavat kulkua.

Täysin äänettömän veneen voimanlähteinä käytetään litiumioniakkuja, ja niin irrottautuminen kuin rantautuminenkin ovat täysin automatisoituja. Veneen täysi lataus kestää valmistajan mukaan noin 12 tuntia ja onnistuu normaalista kotitalouspistokkeesta.

Yhdellä latauksella veneen matkasäteen kerrotaan olevan 50 merimailia.

Mistään halvasta veneestä ei ole kyse. Hintaa veneellä on 192 000 puntaa eli noin 243 000 euroa.

Vaikka ruotsalaisvalmistaja niin väittää, Candela Seven ei välttämättä kuitenkaan ole ensimmäinen markkinoille ehtivä sähköinen muskelivene.

Hollantilainen Eldorado Marine ilmoitti jo vuonna 2016, että se tuo markinoille sähköisen 7S-muskeliveneen.

© Eldorado Marine

7S-veneelle ilmoitettu hinta oli merkittävästi Candelaa edullisempi, noin 150 000 dollaria eli noin 132 000 euroa. Tekniset ominaisuudet olivat puolestaan hyvin lähellä Candelan venettä. Huippunopeudeksi S7:lle kerrottiin 40 solmua, matkaetäisyydeksi 50 mailia ja jopa hydrofoil-trimmejä hyödynnettiin samalla tavalla.

Vuonna 2016 Eldorado Marine -yhtiö ilmoitti, että 7S-veneitä ryhdytään toimittamaan asiakkaille vuoden 2018 aikana. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että syystä tai toisesta näin ei koskaan käynyt.

On mahdoton sanoa täydellä varmuudella, onko joku asiakas ehkä saanut tai juuri saamassa veneensä, sillä yhtiön linja on lähes epäilyttävän salaperäinen. Esimerkiksi verkkosivulle pääsee kirjautumaan vain erikseen tilattavalla koodilla.

Ainakaan yhtään tiedotetta historiallisen sähköveneen markkinoille lanseeraamisesta Eldorado Marine ei ole julkistanut. Myös kaikki internetistä löytyvät S7-veneen kuvat ovat yhä vain havainnekuvia, eikä joukossa ole ainoatakaan oikeaa valokuvaa valmistuneesta veneestä.

Näyttää siis vahvasti siltä, että tässä kilvassa ruotsalaiset vetävät pidemmän korren.

Lue myös nämä

X