Tilaa
Uutiset

Siisti biitsi tulee taas

23.03.2015

TekstiSatu Björn

KuvatPSS

Pidä Saaristo Siistinä ry:n viime keväänä hyvän vastaanoton saanut Siisti Biitsi -kampanja järjestetään tänä vuonna 18.–24.5. Tällä kertaa mukana ovat meren rannikon lisäksi myös jokien ja järvien rannat.

Viime vuonna Siisti Biitsiin ilmoitettiin yli 100 talkookohdetta. Tänä vuonna PSS ry on asettanut tavoitteekseen vähintään 200 siivottua talkookohdetta.

– Tänä vuonna mukana ovat myös jokien ja järvien rannat, joten uskomme, että siivouskohteiden määrän tuplaaminen on helppoa, kampanjaa vetävä projektikoordinaattori Jenny Gustafsson toteaa.

Kampanjan aikana kerätään myös arvokasta tietoa rannoilta löytyvistä jätteistä ja jätemääristä, ja tässä talkoolaisilla on merkittävä rooli. Mukaan lähtevien talkooryhmien toivotaan raportoivan löytyvien roskien määrä. Tänä vuonna halutaan tietoa myös sisävesien rantaroskista, jotta voidaan verrata tilannetta meren rannikkoon.

– Haluamme tietää, onko meren, jokien ja järvien roskaisuuden välillä suuriakin eroja, ja löytyykö sisävesien rannoilta yhtä paljon muovia kuin Itämeren rannoilta, pohtii Gustafsson.

Tavoitteena vaikuttaa konkreettisesti roskaantumiseen

Siisti Biitsi -kampanjaan osallistutaan järjestämällä omat siivoustalkoot omavalintaisella rannalla. Talkoiden järjestäjinä voivat toimia niin erilaiset ryhmät, kuten yhdistykset, seurat ja yritysten henkilöstö kuin yksittäiset henkilöt. Talkoot voidaan helposti yhdistää työpaikan virkistyspäivään, yhdistyksen muihin kevättalkoisiin ja muihin tempauksiin. Talkoiden toivotaan olevan järjestäjiensä näköiset, ja osallistujien kesken järjestetäänkin Vähäks siistii -kilpailu, muun muassa parhaasta talkooasusta ja eniten kerätystä roskamäärästä.

Kampanja-ajalle toivotaan saavan mahdollisimman paljon talkoita ja niille näkyvyyttä. Siisti Biitsin tavoitteena on konkreettisen siivouksen ja roskaraportoinnin lisäksi herättää keskustelua roskaamisesta ja sen seurauksista vesiympäristössä. Tärkein tavoite on toki pysyvä asennemuutos roskaamiseen.

– Toivomme näkyvyyden kannalta, että Siisti Biitsi -viikolla järjestettäisiin mahdollisimman paljon talkoita, mutta muunakin aikana järjestetyt talkoot voivat toki liittyä mukaan. Siisti Biitsi on vähän niin kuin siivoustalkoiden ravintolapäivä. Toivomme rannoilla ympäri Suomen olevan mahdollisimman paljon pop up -talkoita, jotka tuovat positiivista näkyvyyttä kaikille niille vapaaehtoisille ympäristöstään huolehtiville, jotka sitä ansaitsevat, Gustafsson lisää.

 

Lue myös nämä

X