Tilaa
Uutiset

Sinilevää on piinaavan paljon yhä monilla alueilla

Voimakkain levälautta oli Syken mukaan loppuviikosta Utö-Jurmo-Nötö -alueella.

23.07.2018

TekstiJukka Hiiro

Sinilevää on yhä poikkeuksellisen paljon niin Suomenlahdella kuin Saaristomeren etelä- ja kaakkoisosissa, Suomen ympäristökeskus (Syke) tiedottaa.

Sinilevän määrä on lisääntynyt myös Ahvenanmaan lounais- ja eteläpuolella. Itäisimmällä Suomenlahdella sinilevätilanne on sen sijaan hieman helpottanut, kun levämassat ovat ajelehtineet länteen.

Voimakkain levälautta on Syken mukaan tällä hetkellä Utö-Jurmo-Nötö –alueella.

Syke muistuttaa, että etenkin rannoilla levätilanne voi vaihdella paikasta riippuen suurestikin.

Sisävesillä lämpimät vedet ovat aikaistaneet sinileväkukintoja ja näin kukintoja esiintyy ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän. Sinilevää esiintyy etenkin eteläisen Suomen järvillä, mutta havaintoja on tehty Syken mukaan Lappia lukuun ottamatta kautta maan.

Järvillä sinilevälautat ovat usein vaatimattomia merialueisiin verrattuna, mutta vähäisiä ne eivät silti ole. Esimerkiksi Säkylän Pyhäjärvellä on Syken käyttämissä satelliittikuvissa havaittavissa levälauttoja. Myös esimerkiksi Etelä-Suomen pienissä ja rehevissä järvissä näkyy satelliittikuvissa leväkukintoja.

Syke muistuttaa, että sinileväiseen veteen tulee aina suhtautua varoen. Tämä johtuu siitä, että sinilevät voivat tuottaa monia erilaisia hermo- ja maksamyrkkyjä. Lisäksi sinilevien valtaamasta vedestä voi saada esimerkiksi iho- ja silmäoireita, pahoinvointia, kuumeilua tai allergisia reaktioita.

Etenkin pienet lapset ja lemmikit on hyvä pitää poissa sinileväisestä vedestä, eikä sinileväistä vettä kannata käyttää myöskään löyly, pesu- tai kasteluvetenä.

Lue myös nämä

X