Tilaa
Uutiset

Soutuveneet ja moottorit katoavat Päijänteellä

10.11.2008

TekstiKipparilehti

Soutuveneen kääntäminen talviteloille on jäänyt tänä syksynä tekemättä useilla Päijänteen rannalla olevilla mökeillä. Joku toinen on jo veneen niin sanotusti ”kääntänyt”.

Syksyisen mökkiviikonlopun tunnelma on tasan varmasti pilalla, kun tuttua mökkivenettä ei enää löydäkään rannasta. Voimapihdeillä katkaistu ketjunpätkä vain kertoo, että vene on lähtenyt varkaiden matkaan.
Venevarkaita on ollut tänäkin syksynä liikkeellä Päijänteellä runsaasti. Poliisin tietoon on jo tullut useita venevarkauksia. Perämoottoreita on myös viety paljon ja mökkimurtoja on poliisin tutkittavana useita. Varkaat ovat myllänneet viime aikoina varsinkin Asikkalan ja Padasjoen suunnalla.

Kaikki tapaukset eivät välttämättä ole vielä poliisin tiedossa, koska monet kesämökkiläiset eivät ole alkusyksyn jälkeen enää edes käyneet mökeillään. Varkaat ovat saaneet tehdä tihutöitään rauhassa. Jos varkaus huomataan vasta keväällä, ovat tekijät ja jäljet jo hävinneet.

– Nyt olisi syytä käydä tarkistamassa, että kaikki on mökillä kunnossa ja vene ja moottori tallella, komisario Taisto Kuhlman Lahden poliisista neuvoo.
Kuhlmanin mukaan yksistään Asikkalan ja Padasjoen seuduilla on toistakymmentä mökkimurtoa tutkittavana parhaillaan. Lisäksi samoilta seuduin on useita veneitä ja moottoreita kateissa.

Myös Päijänteen pohjoisosassa on samanlaista luvatonta toimintaa ollut havaittavissa.
– Kymmenkunta tapausta on elokuun alun jälkeen ilmoitettu, lähinnä perämoottorivarkauksia. Myös neljä-viisi venettä on kateissa, komisario Ismo Yijälä Jämsän kihlakunnan poliisilaitokselta kertoo.
Veneitä on viety mm. Kuhmoisista, Korpilahdelta ja myös Kuoreveden suunnasta.
– Jos tarkastellaan elokuun alun jälkeistä ajanjaksoa niin tapausten suhteen ollaan suunnilleen samoissa määrissä kuin viime vuonnakin, komisario Yijälä toteaa.

Perämoottorien lisäksi venevarkaille kelpaavat nykyisin myös tavalliset soutuveneet. Niiden laatu on nykyisin hyvä ja sellaisia veneitä on paljon.
Vaikka uuden soutuveneen hinta on helposti tuhannen ja puolentoistatuhannen euron luokkaa, niin usein juuri ne on jätetty rannalle helposti vietäviksi. Ohuet kiinnitysketjut eivät edes hidasta varkaiden toimia. Voimakkailla pihdeillä kun katkeaa varmana pidettyjen kotimaisten peruslukkojenkin lenkit, halvoista ketjuista puhumattakaan.
Vaikka veneestä puuttuisi tappi ja airot, niin uppoamattoman soutuveneen voi hinata isomman veneen perässä sivummalle ja sopivalle nostopaikalle. Yhden tai kahden varkaan on helppo pinota useampia soutuveneitä kuorma-auton kyytiin ja kuskata ne pois.

Poliisin mukaan ammattimaisesti toimivat venevarkaat kuljettavat yleensä varastetut soutuveneet johonkin toiseen rantaan. Välttämättä venettä ei edes yritetä piilottaa. Se vain jätetään jossain muiden veneiden joukkoon. Vene voidaan jopa kytkeä varkaan omalla ketjulla kiinni uuteen säilytyspaikkaansa. Riski jäädä kiinni varastetun tavaran hallussapidosta on silloin vähäinen. Joskus myöhemmin sitä saatetaan käydä näyttämässä jollekin halpaa mökkivenettä etsivälle ostajaehdokkaalle, joka pulittaa varkaalle veneestä muutaman satasen.
Järvenrantoja ja niemennotkoja löytyy Suomesta niin paljon, ettei venettä välttämättä kuskata edes kovin kauas -samanlaisia kaisloja, suveja, vetoja ja saimaneita kun on rannoilla tuhansia. Niiden joukosta oman tunnistaminen on visainen tehtävä.

Harvalla mökkiläisellä taitaa edes olla antaa veneen valmistenumeroa asiaa tutkivalle poliisille. Sen avulla veneen voisi ehkä joskus saada takaisin, jos sellainen löytyy jonkun varasliigan varastoista.
Komisario Ismo Yijälä peräänkuuluttaa mökkiläisten omaa huolellisuutta ja varovaisuutta. Veneistä ja muusta omaisuudesta kannattaa ottaa valokuvia ja pistää kaikki pienetkin tuntomerkit muistiin.

– Valitettavan paljon näitä varkauksia on. Mökkiläisten ei kannata olla liian hyväuskoisia. Nykyään tuolla on kaikenlaista porukkaa liikkeellä, komisario Yijälä lisää.
– Kaikki arvotavara, ja varsinkin aseet ja alkoholi kannattaa viedä aina pois mökiltä, jos mökiltä ollaan pitempiä aikoja pois, myös komisario Taisto Kuhlman Lahden poliisista muistuttaa.

vark2

Venevarkaat ovat vieneet varsinkin Päijät-Hämeessä Terhi Saimanin tyylisiä soutuveneitä.

 

 

Lue myös nämä

X