Tilaa
Uutiset

Suomalaisveneille mainetta ja kunniaa

04.02.2009

TekstiKipparilehti

Suomalaiset veneet ovat jälleen niittäneet mainetta ja kunniaa. Aquador 28 HT ja Targa 44 voittivat omat sarjansa arvostettujen englantilaisten venelehtien äänestyksessä. Sarjoja oli 10, mutta muissa sarjoissa vain yksi suomalaisvene, Yamarin 68 Cabin, ylsi finaaliin asti.

Vuosittain järjestettävässä äänestyksessä voittaneet veneet saivat Vuoden moottorivene -tittelin. Äänestyksen ratkaisi viisihenkinen raati, joka koostui englantilaisten venealan lehtien toimittajista.

Aquador 28 HT voitti sarjansa, joka oli alle 45-jalkaiset, urheilulliset matkaveneet.

Aquadorista todettiin, että se on yksi parhaiten toteutettuja, alle 30-jalkaisia veneitä, joita on koskaan testattu. Vaikka veneessä on jokainen sentti käytetty hyväksi, sen ulkonäkö on onnistunut erinomaisesti. Suunnittelussa on ollut haastetta, kun veneessä on suuri HT-kate, erillinen keskikajuutta ja oleskelutilat. Lisäksi vene on käytännöllinen, asuttava ja myös hyvä ajettava. Suorituskyky on hyvä ja ajettavuus on urheilullinen. ”Erinomainen joka paikan paketti, joka vain pyytää päästä käyttöön ja nautittavaksi”, raati toteaa.

Erityismaininnan tässä sarjassa sai Atlantis 35 Plus, jonka hinta on kuitenkin liian korkea. Muita tämän sarjan finalisteja olivat Fjord 40 Cruiser, Doral 26 Venezia, Fairline Targa 38, Jeanneau Prestige 38 S ja Sealine SC35.

Todellinen ”Merten maasturi”

”Jos joku vene koskaan ansaitsee nimityksen Merten maasturi (4×4), niin tässä se on”, totesi raati uudesta Targa 44:stä. Edelleen veneestä kerrottiin, että samaan aikaan kun Englannin ympäriajossa muut veneet jättivät viimeisen osuuden väliin ja siirtyivät päätepisteeseen autoilla, sarjavalmisteisella Targalla liikkunut miehistö käänsi stereot kovemmalle ja suuntasivat kohti Lands Endin myrskyjä.

targ

Testissä ihmeteltiin, miten vene suoriutui jopa 38 solmun huippunopeudella ja 11 hengen kuormalla 6 boforin aallokossa (11–14 m/s) avomerellä. Tämä oli jo enemmän kuin vakuuttavaa ja riitti viemään Targan selvään voittoon omassa sarjassaan ja myös nostamaan sen Merten maastureiden suosikiksi pitkälläkin aikavälillä.

Muut sarjan finalistit olivat Jeanneau Merry Fisher 705, Rhea 750 Open ja SB Offshore 31.

Yamarin finaalissa

Muista suomalaisista veneistä finaaliin asti ylsi Yamarin 68 Cabin. Se kilpaili urheiluveneiden ja RIB-veneiden (kovapohjaiset kumiveneet) sarjassa.

Yli 45-jalkaisten, urheilullisten matkaveneiden sarjan voitti Princess 45, alle 50-jalkaiset yläohjaamoveneiden sarjan Princess 50, hitaiden matkaveneiden ykkönen oli Beneteau Swift T52, yli 50-jalkaisten yläohjaamoveneiden voittaja oli Fairline Squadron 55, teräs- ja sisävesikäyttöön tarkoitettujen veneiden ykköseksi valittiin Seamark 780C, perinteisten ja niitä jäljittelevien veneiden ykköstilan vei Mochi Dolphin 54 ja suurten jahtien sarjan voitti Moonen 94 Alu. Kilpailuun osallistuivat viime vuoden aikana kolmessa englantilaisessa venelehdessä testatut veneet.

Vesa Leppä

Lue myös nämä

X