Tilaa
Uutiset

Suomessa valmistetuista veneistä toimitettiin viime vuonna vientiin 76% – veneitä vietiin kaikkiaan 47 maahan

01.04.2022

Tekstikipparin toimitus

Kuvatkipparin arkisto

Kansainvälinen venekauppa oli vuonna 2021 erittäin vahvassa vedossa ja veneiden kysyntä ylitti tarjonnan maailmanlaajuisesti, kertoo Venealan Keskusliitto Finnboat.

Tullitilaston mukaan Suomesta vietiin maailmalle veneitä vuonna 2021 yli 440 miljoonalla eurolla. Veneitä vietiin yhteensä lähes 13 000 kappaletta kaikkiaan 47 maahan. Suomessa valmistetuista veneistä toimitettiin vientiin 76 prosenttia.

Yritysten ilmoittama venealan koko vuoden vientilaskutus oli arvoltaan 518 miljoonaa euroa, josta veneviennin tarkka osuus oli 442 miljoonaa euroa.

Venäjälle vietiin vesijettejä

Tärkeimmät vientimarkkinat ovat edelleen Ruotsi ja Norja. Ruotsin viennin arvo oli jopa 26 prosentin kasvussa ja markkinalle vietiinkin yli 6000 venettä. Myös Norjan vienti oli poikkeuksellisen vahvassa 21 prosentin kasvussa.

Venäjän-kauppa ei kokonaisuutena ole Suomen venealalle merkittävä, mutta on ollut kasvussa viime vuosina, kun luottamus markkinaan vielä oli hiljalleen palautumassa ennen Ukrainan sotaa. Venäjän 16 miljoonan euron viennistä lähes kaksi kolmasosaa muodostui vesijettien jälleenviennistä, mutta markkinalle vietiin myös 5 miljoonan euron arvosta moottoriveneitä ja lisäksi moottoreita ja venealan tarvikkeita.

Purjeveneissä Pohjanmaan luksusluokan valmistajien vientimenestys jatkuu. Pietarsaaren seudulta toimitettiin vuonna 2021 ennätyksellinen määrä jahteja maailmalle. Veneiden arvo nousi lähes 200 miljoonaan euroon.

Lue myös nämä

X