Tilaa
Uutiset

Talven pahin myrskypäivä merillä maanantaina, rannikolla voi tulvia

Veneiden kiinnitykset kannattaa tarkistaa, jos vene on yhä vesillä, sillä vesi on paikoin nousemassa tämän talven ennätyslukemiin.

10.02.2020

TekstiMarkus Mäntykannas

Euroopassa Ciaraksi ristitty talvimyrsky iskee Suomeen maanantaina. Tuuli yltyy yli myrskyrajan Suomen merialueilla ja paikoin keskituulen nopeus ylittää 25 m/s. Puuskissa etelätuuli lähentelee hirmumyrskylukemia. Myrskytuuli ja matala ilmanpaine nostattavat merenpintaa erityisesti lounaissaaristossa ja länsirannikon tuntumassa, missä meriveden ennustetaan olevan alkuviikolla erittäin korkealla. Veneiden kiinnitykset kannattaa tarkistaa, sillä vesi on paikoin nousemassa tämän talven ennätyslukemiin.

Etelämyrskyt tuovat korkeimmat aallot Ahvenanmaan edustalle

Etelämyrskyt raivoavat pahiten Suomen lounaissaaristossa ja Ahvenanmerellä, ja esimerkiksi maanantaina merkitsevä aallonkorkeus voi Turku-Tukholma –välillä kohota yli viiden metrin avomerellä. Erityisesti lounaissaariston etelärannikoilla ja Varsinais-Suomessa kannattaa varautua rannikkotulviin. Aaltojen pyyhkäisymatka Itämeren altaalla on etelämyrskyillä pitkä, joten niiden vaikutus yltää voimakkaana Itämeren pohjoisosaan ja Ahvenanmaan etelärannikolle. Myös Utön ja Hankoniemen edustalla aallokko on kovaa.

Merivesi kohoaa pohjoisilla merialueilla myös

 Etelätuuli pakkaa merivettä alkuviikon aikana kohti pohjoista. Selkä- ja Perämerellä meriveden korkeus kohoaa yli metrin normaalitason yläpuolelle maanantai-iltaan mennessä. Kemissä meriveden korkeus on maanantaina enimmillään +130 cm, Oulussa ja Vaasassa +100 cm ja Turussakin yli +120 cm. Suomenlahdella meriveden pinta kohoaa maltillisemmin: Helsingissä ja Hangossa noin 70 cm, mutta itäisellä Suomenlahdella Imatran edustalla enimmillään metrin verran.

Täältä seuraat tuuli- ja aaltoennusteita – ota nämä linkit talteen

* Kattava merisääennuste: https://venelehti.fi/saa/

* Tuulihavainnot: https://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/veneilysaa/tuulihavainnot/itameri

* Viralliset varoitukset: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

* Aaltohavainnot ja graafit: https://www.aaltopoiju.fi/

Lue myös nämä

X