Tilaa
Uutiset

Tarkista onko veneesi passiivirekisterissä

18.04.2017

Tekstija kuvat Juha Virtanen

Oman veneen rekisteröintitiedot kannattaa nyt tarkistaa. Se on voinut joutua ns. passiivirekisteriin, jos veneen rekisteröinnistä tai sen tietojen päivittämisestä on kulunut jo vuosia.

Rekisteröimätöntä venettä, jos se on tietyn pituinen ja sen moottori tietyn tehoinen, ei saa käyttää vesillä.

Vesikulkuneuvojen rekisteröintiä  koskevaa  lakia  uudistettiin vuonna 2007 ja silloin veneiden omistajien tuli päivittää veneiden tiedot. Käytännössä se tarkoitti veneiden uudelleenrekisteröintiä. Jos veneen tietoja ei päivitetty siirtymäaikana, joka oli kolme vuotta, se poistettiin rekisteristä.

Käytännössä maistraatti siirsi tiedot ns. passiivirekisteriin.

Trafille siirtyivät vesikulkuneuvot, jotka olivat maistraatin aktiivisessa rekisterissä vuoden 2014 elokuun alussa.

”Yhä käytössä, mutta passiivirekisterissä olevat veneet kannattaa rekisteröidä nyt, niin selviää helpoimmalla”, yksikönpäällikkö Ville Räisänen vinkkaa.

”Tällä hetkellä pystymme helposti tarkistamaan myös passiivirekisterissä olevat veneet ja niiden tiedot, joten veneen saa helposti takaisin aktiivikäyttöön.”

Voi tarkistaa netissä

Trafin ”oma asiointi” -palvelussa voi tarkistaa, onko vene rekisterissä. Jos veneesi ei näy omistuksessasi, vaikka sen pitäisi, tulee se rekisteröidä uudestaan.

Rekisteröinti kannattaa hoitaa ajan tasalle nyt.

Jatkossa veneen ja omistajan tietoja ei ehkä voi enää tarkistaa passiivirekisteristä.

Silloin rekisteristä poistettuja veneitä käsitellään kuten muitakin ensi kertaa rekisteriin ilmoitettavia veneitä.

”Pahimmassa tapauksessa passiivirekisteri joudutaan ajamaan alas, mikä olisi ikävää niiden kannalta, jotka myöhemmin haluaisivat ottaa vanhan veneensä taas käyttöön”, Räisänen sanoo.

Purje- tai moottoriveneet, joiden runkopituus on vähintään 5,5 metriä on rekisteröitävä. Vesikulkuneuvot tulee merkitä rekisteriin myös silloin, kun valmistajan ilmoittama moottoriteho on yli 20 hevosvoimaa.

 

Lue myös nämä

X