Tilaa
Jutut

Tee itse: Pelastusliivien keväthuolto. Video: Näin tarkastat pelastusliivin kunnon

Tarkista kuluvien osien kunto, kellukkeen tiiveys ja patruunapaketin toimivuus, niin tiedät olevasi turvassa uuden veneilykauden avautuessa.

19.05.2022

Tekstipasi nuutinen

Kuvatja video mirva kakko

KIITETTÄVÄN tunnollinen veneilijä on huoltanut tai huollattanut paukkuliivinsä jo ennen niiden pakkaamista talvisäilytykseen. Omien tapojen parantamista voi yrittää jälleen ensi syksynä, mutta viime hetken tarkistuksetkin ovat parempi tapa aloittaa uusi kausi, kuin niiden laiminlyönti kokonaan.

Isosta urakasta ei ole kyse. Seuraavien huoltotoimien teko veneen jokaiselle ilmatäytteiselle pelastusliiville vaatii vain hetken puuhastelun kahtena perättäisenä iltana.

Missä voi mennä pieleen?

Pelastusliivejä pakattaessa liiveissä olevan ohjeen mukainen taittelu varmistaa, että tositilanteessa vesi pääsee laukaisimelle ja ilma kellukkeen kaikkiin osiin esteettä. Laukaisinta ei saa peittää kellukkeen taitoksilla niin, että vesi ei yli-laidan-tilanteessa pääse suolapanokseen. Tämä estää liivin laukeamisen ajoissa.

 

1. Yleiskunto

Etsi kuluneita kohtia päällyksestä ja arvioi, vieläkö ne suojaavat kelluketta vahingoittumiselta. Onko hihnoissa, soljissa ja ompeleissa rispaantumisia tai lohkeamia?

Mikään liivi ei ole ikuinen, tunnista uuden hankinnan tarve ajoissa. Solkia voi vaihtaa ja ompeleita korjata. Kodin ompelukoneiden voima ei siihen riitä, mutta suutariliikkeissä on paremmat välineet.

2. Patruuna

Laukaisintyypistä riippuu, miten suolapanoksen kunnon varmistavan vihreän tunnusvärin saa näkyviin. Monissa liiveissä on tarkistusikkuna, muissa pitää avata kuorta laukaisimen paljastamiseksi. Jos tunnusväri on punaisella, hanki uusi patruunasarja ja asenna se paikoilleen.

Vaikka väri olisi vihreällä, irrota silti kaasupatruuna. Tarkista kiinnityspää silmämääräisesti, vähäisetkin syöpymät tai naarmut johtavat patruunan vaihtoon.

Patruunoihin on stanssattu niiden paino täytenä. Tarkista keittiövaa’alla, että lukema pitää paikkansa. Painekaasu voi haihtua ilman ulkoisia merkkejä, vajaa patruuna täytyy vaihtaa uuteen ja toimivaan.

Suolapanos ja patruuna irtoavat kiertämällä. Tarkista malli ja koko, ennen kuin ostat uusia.

3. Kelluke

Puhalla kelluke täyteen tai koelaukaise liivi vanhalla patruunasarjalla. Jätä liivi täyteen noin vuorokaudeksi. Jos ilmaa ei karkaa merkittävästi, kelluke on kunnossa. Jos liivi tyhjenee, sivele liivi saippualiuoksella ja puristele, jolloin vuoto löytyy kuplivana kohtana.

Pienen yksittäisen reiän voi korjata paikkasarjalla. Laajempi, rikki hieroutunut alue tai auennut sauma ovat ammattilaisten korjattavia, tai liivin vaihdon peruste.

4. Varustelu

Tarkista puhallusventtiilin, pillin ja muiden varusteiden toimivuus ja kiinnitykset.

Kun liivi on nyt valmiiksi avattuna, on hyvä hetki sen varustuksen täydentämiselle. Hätävalon saa 10–30 eurolla ja se helpottaa dramaattisesti veteen joutuneen löytämistä. Henkilökohtaiset hätälähettimet ovat kalliimpia, mutta harkinnan arvoisia paljon avomerellä liikkuville.

Hälytysvalon voi testata yksinkertaisesti kastelemalla anturin.

5. Pakkaaminen

Monissa liiveissä on ohje oikeaan taitteluun joko kellukkeeseen painettuna tai kuoreen liitettynä. Noudata ohjetta, se takaa oikein toiminnan veteen joutuessa.

Ohjeen puuttuessa muista kolme nyrkkisääntöä: Veden on päästävä esteettä laukaisulaitteeseen, taitteet eivät saa estää kaasun pääsyä koko kellukekammioon, ja käsilaukaisimen pitää jäädä näkyville.

Pakattua liiviä voi käsin puristella tasaisemmaksi ja miellyttävämmin istuvaksi. Hihnat on huollon jälkeen säädettävä uudestaan käyttäjälle sopiviin mittoihin.

Parhaat pakkausohjeet ovat erillisellä lapulla, usein sellainen on piirretty tai numeroitu suoraan kellukkeeseen.

6. Varapatruunat

Jokaiselle veneessä olevalle liiville tulee olla mukana vähintään yksi varapatruunasarja. Tarkista liivi liiviltä, että varasarja on varmasti oikeaa laukaisinmallia ja patruuna oikean kokoinen. Lauennut liivi on käytännössä hyödytön, kunnes se varustetaan ja pakataan uudestaan.

Video: Näin tarkastat pelastusliivin kunnon.

 

 

Lue myös nämä

X