Tilaa
Testit

Testissä liukuesteteipit – Kestävää täsmäpitoa veneen kannelle

Liukuesteteippien käyttö uusissa veneissä on vähentynyt, mutta lisäpitoa tarvitaan käytetyissä veneissä. Vertailun pääosassa oli pito, mutta teipit yllättivät kestävyydellään.

09.06.2022

Tekstimarko lysmä jussi evinsalo

Kuvatmarko lysmä mirva kakko jussi evinsalo

  • Harken Marine Grip
  • Terhi Boats
  • Finbullet Oranki
  • Biltema

Liukuesteteippien vertailua varten kartoitimme veneliikkeiden ja markettimyymälöiden tarjonnan. Testiin valittiin kaksi venemerkkituotetta Harken Marine Grip ja Terhi Boats sekä kaksi edullista markettimerkkiä Finbullet Oranki ja Biltema-liukuesteteippi.

Marine Grip -liukuesteteippi eroaa muista vertailun teipeistä, sillä se soveltuu sileäpintaisena moniin paikkoihin veneen kannesta pulpettiin. Lisäksi sitä on saatavilla eri kokoluokissa kolmessa eri värissä: mustana, harmaana ja valkoisena. Marine Grip on suunniteltu veneilykäyttöön, kun vertailun markettiteipit soveltuvat käytettäväksi myös moniin veneen ulkopuolisiin kohteisiin.

Terhin irralliset harmaat vakiokoon teippipalat on tarkoitettu vain venekäyttöön. Ne osoittautuivat varsin käteviksi pidon lisääjiksi. Lisäksi ne tuntuvat mukavilta paljaiden jalkojen alla

Edullisina pidettävät Finbullet Oranki ja Biltema-liukuesteteippi antoivat testien perusteella erittäin varmaa ja kovaa kulutusta kestävää lisäpitoa, mutta ulkonäkö- ja mukavuussyistä ne eivät välttämättä vetoa kaikkiin käyttäjiin.

Liimasimme koepaloja myös ulkokohteisiin ja kerromme syksyllä Kipparin verkkosivuilla, kuinka sääolosuhteet ovat eri teippeihin vaikuttaneet.

Kovia kestävyystestejä

Vertailimme itsekiinnittyviä liukuesteteippejä talven aikana eri kohteissa, kuten vilkkaalla kävelyreitillä ja autoluiskalla, joissa teipit altistettiin erittäin kovalle rasitukselle.

Selvitimme miten teipit kestävät rankkaa kulutusta, minkälaisen kitkan ne antavat erilaisten kenkien alla ja paljain jaloin, sekä miten ne toimivat uutena, kuluneena, kuumana ja kosteana.

Lopuksi varmistimme, miten kuluneet teipit saa irrotettua eri kiinnityspinnoilta ja minkälaisen liima- tai likajäljen ne jättävät pintaan.

Vertailussa ulkonäköseikat ja sisustukselliset yksityiskohdat jätettiin vähemmälle huomiolle, vaikka niiden merkitys etenkin venemerkkien teippituotteissa on jopa merkitsevin joissakin asiakasryhmissä.

Erot teippien välillä tulivat testeissä hyvin esille, mutta ulkonäköä ja muita ominaisuuksia voi painottaa omien mieltymysten mukaan painoarvotaulukon prosentteja muuttamalla.

Liukuesteteippien pitoa kokeiltiin eri testitilanteissa kuivana ja kosteana sekä uutena ja kulutuksen jälkeen. Testaus tehtiin purjehduskengillä, kumisaappailla ja lenkkitossuilla. Pitoa testattiin myös paljaalla jalalla. Pitoa arvioitiin käyttäjän tuntuman mukaan.

Lue testin tulokset Kipparista 6/2022.

VIDEO: Näin teipit pitivät sileäpintaisen kumisaappaan alla kulutustestin jälkeen.

 

Lue myös nämä

X