Tilaa
Testit

Testissä tehotaskulamput veneilijälle 500+ luumenia – Voimakasta valoa

Valovoimaisten taskulamppujen testissä kärki on tasaväkinen. Parhaat valaisimet sisältävät monipuolisia ominaisuuksia, jotka sopivat erilaisiin käyttötilanteisiin.

15.12.2022

Tekstijaakko herttua

Kuvatmirva kakko, jaakko herttua, marko lysmä

  • 1852 MARINE
  • EXPOSURE ACTION 1–9 SEARCH
  • EXPOSURE MOB Carbon
  • FENIX LR35R
  • KAARI LOISTE 1000
  • LEDLENSER P7R Signature
  • NEBO LUXTREME
  • NEBO SLYDE KING 2K
  • NEXTORCH E52

Kun veneillään pimeässä, on hyvä, hakuvalotyyppinen taskulamppu korvaamaton. Sillä löytyvät punaiset ja vihreät viitat, satamien sisäänajoaukot, toiset veneet satamissa tai ankkuripaikoilla, saarten reunat ja rantakalliot.

Kapeaa valokeilaa ei utuinen ilma juuri haittaa, vaan se leikkaa ilmaa kuin veitsi. Paraskaan tutka tai karttaplotteri ei korvaa sitä, että itse näkee mitä ulkona oikeasti on – tai ei ole. Hakuvalo-taskulampulla tulisikin olla oma paikkansa veneessä, mielellään teline, jossa se latautuu ja on aina valmiina käyttöön.

Kun veneestä rantaudutaan saareen, kallioille ja metsäpoluille, ei hakuvalotyyppinen taskulamppu ole enää käytännöllinen. Sillä pärjää, mutta valokeila on liian pistemäinen. Metsässä paras taskulamppu onkin laajemmalla valokeilalla varustettu.

Sisällä rantasaunassa, mökillä tai autossa etua on, jos taskulamppu on pieni, helposti käsiteltävä ja tarpeeksi himmennettävä. Mukana kulkevan lampun tulee olla pieni ja kevyt, muuten sitä ei halua kantaa mukanaan.

Nyt testiin valikoitui kaikkia edellä mainitun tyyppisiä taskulamppuja. Veneessä käytettävän taskulampun on ehdottomasti oltava vesitiivis ja iskunkestävä. Yhtä lukuun ottamatta kaikki nyt vertaillut lamput olivat alumiinirunkoisia ja rakenteeltaan erittäin tukevia. Alumiini on materiaalina korroosionkestävä ja kevyt. Kaikki ovat ladattavissa usb-kaapelilla.

Taskulamppuja kokeiltiin niin metsässä, veneessä kuin sisätiloissa. Niitä kuljetettiin repussa, korissa ja taskussa.

Jokaisen lampun käyttökytkimellä on oma käyttölogiikkansa. Yhden käyttökytkintä pitää painaa monta kertaa tai pitkään saadakseen toimintatilan vaihdettua ja toisessa taas kytkeytyy näppäinlukitus päälle vastaavalla toiminnalla. Paksujen hanskojen kanssa valaisimia käytettäessä painikkieden sijainnilla ja koolla on myös merkitystä.

Lue testitulokset Kipparista 12/2022

Taskulamppujen toiminta-aika mitattiin timelapse-videolle. Testiosiossa selvisi,  miten lamput sammuivat yksi kerrallaan.

 

Lue myös nämä

X