Tilaa
Uutiset

Uusi huvivenelaki voimassa

29.02.2016

TekstiMarko Lysmä

Suomessa astui 18.1.2016 voimaan uusi huvivenelaki, joka sopii yhteen eurooppalaisen direktiivin kanssa. Laki kuulostaa mullistavalta, koska se kumoaa aiemman huvivenelain ja veneilyä koskevan valtioneuvoston asetuksen.

Käytännössä uusi laki tarkoittaa muutoksia eniten maahantuojille, niin yrityksille kuin yksityishenkilöille, sekä vesiliikenteen ja muiden huvivenedirektiivin piiriin kuuluvien tuotteiden tiukempaa markkinavalvontaa. 

Muutokset eivät kuitenkaan koske historiallisia veneitä, kilpa- ja harjoitusveneitä, kajakkeja, kanootteja tai purjelautoja.

Esimerkiksi Yhdysvalloista veneen ostava ja sen EU:n alueelle tuova joutuu jatkossa itse hoitamaan kaikki tarvittavat hyväksymisprosessit viranomaisten kanssa. Sama sääntö koskee tuotuja vesiskoottereita.

Uusi laki tiukentaa päästövaatimuksia, jotta Euroopan ja Yhdysvaltojen normisto sopisivat paremmin yhteen ja kaupankäynti sujuisi helpommin.

Taustalla on tarve yhtenäistää raja-arvoja erityisesti Yhdysvalloissa käytössä olevien päästövaatimusten kanssa. Näin parannetaan samojen tuotteiden sopimista eri markkinoille. Sen sijaan melupäästöihin ei tule lain myötä muutoksia.

Veneilijöiden yhtenä puhemiehenä uudistuksen taustalla on toiminut Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n toiminnanjohtaja Tom Ek. Hän kiittää päästörajoitteita myönteisistä ympäristövaikutuksista tiivistäen huvivenelain: ”Yksittäisen veneilijän on vaikeampi tuoda Suomeen Euroopan ulkopuolelta venettä. Toisaalta veneen ostajan näkökannalta on parempi, että markkinoilla on turvallisiksi todettuja veneitä.”

Venealalla toimivien on suositeltavaa tutustua uuden lain kullekin taholle antamiin velvollisuuksiin tarkemmin.

Veneilykauden pian taas alkaessa kaikki veneisiin liittyvät rekisteröinti-ilmoitukset pystyy tekemään sähköisesti Trafin oma asiointi –palvelussa osoitteessa asiointi.trafi.fi

Osa ilmoituksista on kokonaan itsepalvelua ja rekisteritiedon saa muutettua välittömästi. Osa taas vaatii liitteitä, jotka tarkistetaan Trafissa ennen tietojen päivittämistä.

 

Lue myös nämä

X