Tilaa
Jutut

Uusi vesiliikennelaki astuu voimaan kesäkuussa – mikä oikeastaan muuttuu?

Uudessa, 1. kesäkuuta voimaan tulevassa vesiliikennelaissa vesikulkuneuvon päällikön vastuu korostuu entisestään.

23.05.2020

TekstiJukka Hiiro

Kesäkuun alussa voimaan tuleva uusi vesiliikennelaki ajanmukaistaa ja kokoaa yhteen vesiliikenteen säädökset ja antaa näin kaikille veneilijöille entistä selkeämmät pelisäännöt turvalliseen veneilyyn, Traficom muistuttaa. Erityisesti veneen päällikön vastuullinen rooli korostuu uudessa laissa.

Uudessa, 1. kesäkuuta voimaan tulevassa vesiliikennelaissa vesikulkuneuvon päällikön vastuu korostuu entisestään. Vuokraveneet puolestaan vapautuvat katsastusvaatimuksista.

”Uudistuksen tavoitteena on lisätä vesiliikenteen turvallisuutta ja helpottaa veneilijöiden arkea, kun säädökset ja ohjeistukset löytyvät nyt yhdestä paketista. Näemme, että entistä selkeämmät pelisäännöt tukevat kaikkia veneilijöitä ja auttavat näin vastuullisen veneilykulttuurin leviämistä”, painottaa ylijohtaja Jarkko Saarimäki Traficomilta tiedotteessa.

Vesiliikenteen sääntöjen osuus laissa on entistä kattavampi ja laissa tulevat käsitellyksi niin väistämissäännöt, edellytykset tähystykseen, vesikulkuneuvojen tekniset vaatimukset kuin toimintaohjeet kanavillekin. Uuteen lakiin on tuotu myös vesiliikennemerkit kuvineen ja selityksineen, mutta uusia merkittäviä pakkoja tai sakkoja uudistus ei tuo mukanaan.

Päällikkö vastaa turvallisuudesta

”Yksi merkittävä muutos uudessa vesiliikennelaissa on päällikön vastuun korostaminen. Ennen kuin vesille lähdetään, on aina tiedettävä, kuka kantaa veneessä vastuun”, kertoo Traficomin tiiminvetäjä Suvi Toppari.

Päällikön tulee huolehtia vesikulkuneuvon turvallisuudesta ja siitä, että kaikkia vesikulkuneuvossa olevia on ohjeistettu turvalliseen toimintaan. Päällikkö myös vastaa siitä, että varusteet ovat helposti saatavilla. Esimerkiksi kelluntapukineita ei voi matkan aikana säilyttää lukkojen takana.

Niin ikään päällikkö vastaa siitä, että kelluntapukineet on kaikilla puettuina, mikäli olosuhteet sitä edellyttävät. Jatkuvaa käyttöpakkoa ei ole laissa määrätty, mutta erityisesti avoveneellä liikkuessa liivit on järkevää pitää aina päällä. Yllättävässä tilanteessa niitä ei välttämättä ehdi pukea.

Myös asianmukainen merikartta on jatkossa oltava mukana venereissulla, mikäli matkan luonne vaatii reittisuunnittelua, Traficom muistuttaa.

Lue myös nämä

X