Tilaa
Testit

Valitse oikea anodi veneeseen. Kippari testasi yhden kesän ajan anodilaatuja satamissa eri puolilla Suomea

Vääränlaisia anodeja ostetaan veneisiin runsaasti. Niiden aiheuttamat vauriot voivat tulla kalliiksi. Kippari testasi yhden kesän ajan anodilaatuja satamissa eri puolilla Suomea.

13.04.2023

TekstiJouko Saarinen

KuvatKuvat Mirva Kakko, Jouko Saarinen Mittaukset Jouko Saarinen

[gallery size="full" ids="336132,336130,336131"]

 

Veneissä metalleja käytetään monipuolisesti. Rungon lisäksi akselit, potkurit, peräsimet, vetolaitteet ja köliraudat sisältävät eri metallilaatuja. Yleisimpiä ovat teräs, alumiini ja pronssi eri seoksilla.

Seostamalla saavutetaan haluttuja ominaisuuksia, kuten kovuutta ja korroosionsietokykyä. Kaikilla materiaaleilla on omat heikkoutensa. Metalleilla ne ovat korroosio ja väsyminen. Väsymistä voidaan ehkäistä huolellisella rakennesuunnittelulla. Korroosiota eli syöpymistä taas ehkäistään oikein toteutetulla galvaanisella suojauksella. Siinä olennainen rooli on oikeanlaisilla anodeilla.

Aina suojaus ei syystä tai toisesta toimi ja seurauksena voi olla syöpymiä metalliin, joita anodien pitäisi suojata. Syöpymät voivat käydä pahimmillaan todella kalliiksi. Kiusallisen lähelle Kipparia tuli oman kuvausveneemme perämoottorin alapään paha syöpyminen, mikä johti koko moottorin uusimiseen.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X