Tilaa
Jutut

Valtamerien lämpeneminen tekee aalloistakin voimakkaampia

Aaltoenergia on kasvanut 0,4 prosenttia vuodessa jo vuosikymmenien ajan, kertoo tutkimus.

22.01.2019

TekstiKristiina Kuisma

Tuulen synnyttämää aaltoenergiaa syntyy yhä enemmän, kun valtamerten pintavedet lämpenevat.

Tuoreessa tutkimuksessa on havaittu, että näitä kahta muuttujaa kuvaavat aikasarjat ovat suorassa yhteydessä toisiinsa. Valtamerten pintavesien lämpeneminen on voimistanut tuulia, mikä puolestaan on vahvistanut valtameriaaltoja.

Tutkimus on tehty Kalifornian yliopistossa, Santa Cruzissa. Tutkijoiden artikkeli aiheesta on ilmestynyt lehdessä Nature Communications. Siitä on tiedotettu Eurek Alertin välityksellä.

Tutkijoiden mukaan maailman merten aaltoenergia on voimistunut 0,4 prosenttia vuosittain alkaen vuodesta 1948. Tämä korreloi valtamerin pintalämpötilojen nousun kanssa sekä maailmanlaajuisesti että valtamerialueilla.

Vaikka tutkijat ovat tarkastelleet pitkän aikavälin muutosta, aaltoenergian kasvu on ollut selkeimmin havaittavissa kaikista voimakkaimmissa myrskyjaksoissa. Näitä ovat olleet muun muassa talvella 2013–2014 Pohjois-Atlantilla riehunut myrsky, joka teki huomattavia tuhoja Länsi-Euroopan rannikoille.

Myös vuoden 2017 hurrikaanikausi Karibialla muistuttaa tutkijoiden mukaan myrskytuhojen huomattavista taloudellisista vaikutuksista.

Ilmastonmuutos vaikuttaa valtameriin monella tapaa. Näitä ovat tutkimuksen mukaan myös ilmakehän kiertovirtausten muutokset ja veden lämpeneminen.

Tutkijat ehdottavat, että maailman aaltoenergian määrän tarkkailu otettaisiin mukaan samanlaisiksi maapallon ilmastonmuutoksen mittareiksi kuin hiilidioksipitoisuus, merenpintojen nousu ja mantereen pintalämpötilan nousu jo nyt ovat.

Tiedoilla aaltoenergian voimistumisesta on merkitystä rannikkoseuduille. Aaltojen kasvaminen vaikuttaa rannikkokaupunkien infrastruktuuriin ja esimerkiksi satamien kaavoittamiseen.

Voimistuvan vuoroveden vaikutukset rakenteisiin kuten aallonmurtajiin ja pengerryksiin on myös jatkossa huomioitava tarkemmin, tutkimus suosittaa.

Vast’ikään Tekniikan Maailmassa uutisoitu tutkimus kertoi, että vesi valtamerissä lämpenee paljon nopeammin kuin on aiemmin luultu. Tutkimuksen mukaan merenpinnat voivat nousta jopa 30 senttimetriä vuosisadan loppuun mennessä.

Lue myös nämä

X