Tilaa
Uutiset

Vellamon luentosarjassa sukelletaan niin salakuljetuksen kuin satama­prostituution maailmoihin

Merikeskus Vellamossa Kotkassa käynnistyy huomenna Tietoherkku-luentojen sarja. Tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana yleisöluennoilla käsitellään muun muassa merimiehiä ja laivatyttöjä, haaksirikkoja ja hylkyjä, toisen maailman sodan jälkeistä salakuljetusta sekä esimerkiksi vuonna 1789 käytyä Ruotsinsalmen meritaistelua.

15.01.2019

TekstiJukka Hiiro

Merikeskus Vellamossa Kotkassa käynnistyy Tietoherkku-luentojen sarja. Tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana yleisöluennoilla käsitellään muun muassa merimiehiä ja laivatyttöjä, haaksirikkoja ja hylkyjä, salakuljetusta sekä esimerkiksi vuonna 1789 käytyä Ruotsinsalmen meritaistelua.

Luentosarjan käynnistää Katja Tikan (FM) ja Iisa Aaltosen esitelmä merimiehistä, satamatyöläisistä ja Helsingin prostituoiduista.

Luentoalustuksen mukaan erityisesti toisen maailmansodan jälkeen pääkaupungin satamissa työskennelleet merimiehet ja satamatyöläiset muodostivat merkittävän asiakasryhmän kaupungin prostituoiduille. Koska nämä ”laivatytöiksi” kutsutut naiset olivat usein nuoria, viranomaiset pitivät ilmiötä nuorisoon liittyvänä sosiaalisena ongelmana.

Merimiehiä ja laivatyttöjä luento pidetään Vellamossa 16. tammikuuta kello 17 alkaen.

Viikkoa myöhemmin eli keskiviikkona 23. tammikuuta aiheena on tekoäly ja se, muuttaako data merenkulkua. Luennoitsijana on Merikotka-tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Maria Hänninen (Tkt).

Keskiviikkona 6. helmikuuta luennon aiheena on Haaksirikot, hylyt ja hylkytavaran huutokaupat 1700-luvun Itämerellä.

1700-luvulla elettiin uuden ajan alkua. Itämeri oli ahdas ja liikenne vilkasta, mikä teki alueesta varsinkin syyspimeällä vaarallisen. Merionnettomuuksia oli vuosittain, ja siinä kun kauppalaivan haaksirikko oli usein laivan omistajalle katastrofi, se oli onnenpotku lastin pelastajalle. Luennon pitää dosentti Mikko Huhtaniemi.

Keskiviikkona 27. helmikuuta luennon aiheena on salakuljetus. Ei kuitenkaan paljon käsitelty kieltolain aikainen salakuljetus, vaan modernimpi vuosina 1946–1994 tapahtunut.

Esitelmä perustuu niin salakuljetukseen osallistuneiden kuin sitä läheltä seuranneiden kertomuksiin. Laajemman kuvan lisäksi luvassa on myös tietoa paikallisista salakuljetusoperaatioista. Luennon pitää merihistorian harrastaja Jukka Ilman.

Keskiviikkona 27. maaliskuuta luennon aiheena on Ruotsin ja Venäjän saaristolaivastojen verinen yhteenotto, joka tunnetaan Ruotsinsalmen meritaistelun nimellä. Ruotsalaiset vähättelivät jälkeenpäin tappiotaan ja venäläiset kehuivat voittoaan, mutta mitä oikeastaan tapahtui ja millä seurauksella? Elokuussa 1789 käydystä taistelusta luennoi tutkija Marcus Lepola (FM).

Luentojen ajankohdan ja mahdolliset muutokset voi tarkistaa Vellamon tapahtumasivulta täältä.

Tietoherkku-luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Keskiviikkoisin myös Vellamon näyttelyihin on vapaa pääsy kello 17–20. Merikeskus Vellamon osoite on Tornatorintie 99, Kotka.

Lue myös nämä

X