Tilaa
Uutiset

Veneilijöiden riesana järvillä tulvavesien tuomat ajopuut

Merikartoissa näkyvät monet pintakivet ovat nyt piilossa. Niiden paikka on kuitenkin tiedossa. Pahempi vaaranaiheuttaja vesillä on nyt rannoilta tulvavesien mukana aalloille huuhtoutunut irtoroska. Alumiinipotkurin lavat vääntyvät helposti jo pieneenkin puupalikkaan osuessaan.

01.06.2021

Tekstijuha virtanen

Sateiden ja runsaslumisen talven sulamisvesien myötä Päijänteellä ja koko Kymijoen vesistöalueella vedenpinnat ovat erittäin korkealla. Rannoille tulviva vesi kerää mukaansa rannoista kaikenlaista irtoroskaa ja tavaraa, kuten verkkomerkkejä ja puutavaraa. Niistä voi aiheutua vaaraa myös veneilijöille.

 Kalastajat ovat jo ainakin eteläisellä Päijänteellä hinailleet rannoista karanneita soutuveneitä ja arvelivat kohta vastaan tulevan myös mökkiläisten laitureita, jos vesi jatkaa nousemistaan.

Veneilijöille vaarallisimpia ovat rannoilta aaltojen mukaan huuhtoutuvat kaatuneet puut ja kuvan mukaiset vanhojen laitureiden palkit ja laudat. Niitä voi olla pienessä aallokossa vaikea havaita ajoissa.

Vauhdissa sellaiseen osuva saattaa selvitä vääntyneillä potkurinlavoilla, mutta pahimmassa tapauksessa voi veneen pohja vaurioitua. Silloin tilanne muuttuukin jo hengenvaaralliseksi, kun vene on vaarassa upota.

Irtorojua vedessä havaitseva vastuullinen veneilijä kerää tuollaiset rojut kyytiin ja vie lähimpään rantaan – kauas rantaviivasta.

Vesi jatkaa nousuaan. Tällä hetkellä esimerkiksi Päijänteen pinta on 40 senttiä korkeammalla kuin keskimäärin. Veden ennustetaan nousevan tulvarajalle kesäkuun alussa ja nousu saattaa jatkua pitkälle kesäkuun loppua kohti.

Vanha laituripalkki voi rikkoa veneen pohjan tai potkurin, jos siihen osuu veneellä kovassa vauhdissa.

Se voi aiheuttaa myös alavirralla eli Kymijoella ongelmia. Tulvakeskus ja ELY-keskukset varoittavat erityisesti joen poikkeuksellisen suuresta virtaamasta, joka voi aiheuttaa riskejä uimareille ja veneilijöille.

Koko Kymijoen vesistössä vedenpinnat ovat nyt erittäin korkealla.

“Tilanne vaatii Kymijoella ja sen rannoilla liikkujilta erityisen suurta varovaisuutta. Esimerkiksi veneily, melonta ja uiminen eivät nyt ole turvallisia kaikissa paikoissa, joissa niihin on normaalioloissa totuttu. Suuret virtausnopeudet on syytä ottaa huomioon veneiltäessä Kymijoella esimerkiksi Pyhäjärven ja Voikkaan voimalaitoksen välisellä jokiosuudella,” korostaa vesitalousasiantuntija Juha Pohjoisaho Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Ennusteen mukaan Päijänteen pinta nousee kesäkuun loppuun mennessä vielä 10–20 cm, ja on melko todennäköistä, että tulvaraja ylittyy kesäkuun alkupuolella. Päijänteen vedenpinta on nyt tasolla 78,73 m eli lähes 40 cm ylempänä kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Tulvarajana pidetään tasoa 78,80 m, jolloin maataloudelle aiheutuu jo merkittävää haittaa. Matalilla alueilla sijaitsevien kiinteistöjen rannoilla olevien rakenteiden kastumisesta voi aiheutua vahinkoa ja rantojen käyttö vaikeutua.

Runsas vesitilanne ei rajoitu pelkästään Kymijoen vesistöön. Vedenpinnat ovat korkealla myös monissa Kokemäenjoen ja Vuoksen vesistöjen järvissä. Saimaan pinta on yli puoli metriä keskimääräistä korkeammalla, vaikka lisäjuoksutukset ovat olleet käynnissä joulukuusta asti.

Tulvatilannetta ja ennusteita voi seurata vesi.fi-palvelussa.

 

Lue myös nämä

X