Tilaa
Uutiset

WWF:n talkoot Linnansaaren kansallispuistossa

21.07.2015

TekstiKiti Westerback

WWF:n talkooleirikesä jatkuu Linnansaaren kansallispuistossa Saimaalla lauantaihin 25.7. saakka.

Talkooleiri on osa Euroopan unionin rahoittamaa ja Metsähallituksen luontopalvelujen johtamaa Luonnonhoito-LIFE-hanketta, jossa hoidetaan uhanalaista luontoa Natura 2000 -alueilla. Hankkeessa hoidetaan yhteensä lähes 1 000 hehtaaria niittyjä, ketoja, puustoisia perinneympäristöjä, lehtoja ja valkoselkätikan asuttamia vanhoja lehtimetsiä.

Jääriä ja norppia kansallispuistossa

Linnansaaren perinnemaisemat tarjoavat hyvän elinympäristön monelle uhanalaiselle kasvi- ja eläinlajille. Esimerkiksi karvakukkajäärä saa ravintonsa perinnemaisemien niityiltä.

”Peräti kolmasosa Suomen uhanalaisista lajeista elää niityillä ja metsissä, jotka ovat syntyneet perinteisten elinkeinojen ja maankäyttötapojen seurauksena. Umpeenkasvu on näille lajeille kuitenkin iso uhka. Niinpä perinnemaisemien ylläpito ja raivaus on äärimmäisen tärkeää ”, kertoo Metsähallituksen luontovalvoja Teemu Uotila.

Perinnemaisemissa viihtyvien lajien lisäksi Haukivedellä sijaitsevassa Linnansaaren kansallispuistossa elää erittäin uhanalainen saimaannorppa. Linnansaaressa on myös uhanalaisen valkoselkätikan koti.

Kansallispuisto suojelee Järvi-Suomen arvokasta saaristoluontoa ja kaunista maisemaa.

Talkoilu on koukuttavaa

”Luonnonsuojelutyö on todella palkitsevaa, etenkin näissä maisemissa. Talkooleirille osallistuminen on konkreettinen tapa osallistua luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen”, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

WWF:n talkooleiritoiminta alkoi juuri Linnansaaresta vuonna 1977. Tuolloin leiri onnistui niin hyvin, että kokeilusta muotoutui olennainen osa WWF:n toimintaa.

”Talkooleireillä korostuu yhteisöllisyys. Moni vapaaehtoinen myös palaa vuosi vuoden jälkeen, sillä talkoiluun voi jäädä koukkuun”, Luukkonen sanoo.

Lisätietoja

Lue myös nämä

X