Tilaa
Jutut

1930-luvulla Merivartioston kalusto koostui käytetyistä, uusista ja takavarikoiduista veneistä

Merivartiosto osallistui 1930-luvulla tullin vanhoilla veneillä, uusilla rautaveneillä sekä salakuljettajilta takavarikoidulla kalustolla niin pirtusotaan kuin Lapin sotaankin.

29.03.2019

TekstiJukka Hiiro

Ensi keskiviikkona 3. huhtikuuta Merikeskus Vellamossa Kotkassa paneudutaan merivartioveneiden historiaan. Tietoherkku-luentosarjassa kuullaan nimittäin tiistaina Rautavillet ja mahonkikaunottaret – merivartioveneet pirtusodasta Lapin sotaan luento.

Kun Merivartiolaitos perustettiin 1930 se sai jo samaisena vuosikymmenenä käyttöönsä monenlaisia pieniä aluksia. Niiden joukossa oli paitsi tullin vanhoja veneitä ja salakuljettajilta takavarikoitua kalustoa, myös aivan uusia rautaveneitä. Monenlaiset veneet olivat myös suorituskyvyltään moninaisia. Urheine miehistöineen nämä erilaiset AV:t, RV:t ja HV:t osallistuivat niin pirtusotaan kuin Lapin sodan käänteisiinkin. Kun sota oli ohi alukset loivat pohjan Rajavartiolaitoksen merelliselle toiminnalle.

Näiden vähemmän tunnettujen alusten historiaan kuulijat johdattaa kotkalainen insinööri Pekka Takoja luennollaan. Tiistainen luento on osa Vellamossa järjestettävää Rajavartiolaitoksen juhlavuoden ohjelmaa.

Vellamon Tietoherkku-luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Luentojen aikataulun sekä Vellamon yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät merkikeskuksen kotisivuilta täältä.

Lue myös nämä

X