Testit

Dahl 25:Nopeusennätyksiä rikkova rib-vene

Harvalla aluksella pystyy ajamaan Helsingistä Tukholmaan iltapäivän aikana. Dahl 25 on nopea päivävene, jossa 50 solmun retkeilynopeus on pienestä aallosta huolimatta todellisuutta.

07.11.2016

TekstiJaakko Pitkäjärvi

Vene kiitää vauhdilla Itämeren halki. Tukholma jäi taakse kuusi tuntia sitten, nyt edessä siintää Helsingin rannikko.

Dahl 25 -koeajovene tuotiin Suomeen suoraan Saltsjöbadenista Helsingin Lauttasaareen ajamalla ilman sen kummempia kiireitä tai ajanottoa. Samaa väliä ei paljon nopeammin liiku edes lentämällä, jos ottaa huomioon molempien päiden ruuhkat ja lentoasemille varattavat viiveet.

Ruotsalainen Dahl on ribbiveneilijöille tuttu nimi, sillä monelle on painunut mieleen Henrik Dahlin itse valmistamilla veneillään ajamat nopeusennätykset. Vuonna 2006 rikottiin Ruotsin rannikon ”päästä-päähän” –ennätys ajamalla 752 merimailin matka Dahl 36 -ribillä 15 tunnissa ja 26 minuutissa. Samaa nimeä kantavien veneiden ei ole tarvinnut jäädä hännille muissakaan pitkien matkojen kestävyyskilpailuissa vuosien varrella.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Räjähtävä 32-jalkainen

Dahlin tarjoamissa koeajoissa tuli mahdollisuus kokeilla myös 9,95 metriä pitkää Dahl 32 –ribbiä.

25-jalkaisesta pikkuveljestään poiketen 32-jalkaisen menosta huolehtivat sisäperämoottorit, tällä kertaa Volvon bensamoottorimalliston järein malli V8-430-CE tupla-asennettuna. Nämä yhteensä 840 hv kehittävät, kuusilitraiset V8-moottorit asettivat odotukset korkealle, sillä jo Dahl 25:n yksi perämoottori osoittautui varsin liukkaaksi kulkupeliksi.

Moottorien valvontaelektroniikka oli integroitu Garminin plotteriin, jolloin koko datajärjestelmä oli käytettävissä samoilta ruuduilta. Kansijärjestely oli pitkälti sama kuin 25-jalkaisessa, hieman väljempänä tietysti.

Ja kulkupuoli 2×430 hv alle 10-metrisessä ribissä ei todellakaan jätä kylmäksi. Kiihtyvyys on räjähtävä ja tupla-V8:n loisteliaat äänet säestävät veneen syöksyä pitkin meren pintaa. Laitteen ominaisuuksia kuvaa ehkä parhaiten yksi sana – väkivaltaisuus. Teho on loputtoman tuntuinen, pito kireä ja veneen liikkeet ovat hetkittäin lähes pelottavan aggressiivisia täydestä hallinnasta huolimatta.

Huippunopeus nousee hieman päälle 55 solmun neljän hengen kuormalla, mutta kiihtyvyys on käytännössä välitön kahvojen asennon mukaisesti. Dahl on asentanut samaa Volvon 430 hv:n moottoria myös 25-jalkaiseen yksikoneversiona, jolloin huippunopeus nousee helposti yli 60 solmun.

Huvilla on hintansa, sillä Dahl 32 maksaa Volvon 2×430 hv koneilla ja DPS-vetolaitteilla noin 200 000 euroa. 25-jalkaisen kustannus/suosituskyky-suhde on parempi, mutta harvalla ribillä karvat nousevat pystyyn yhtä rajusti kuin Dahl 32:lla.

Lue myös nämä

X