Tilaa
Jutut

Espoon kaupunkiveneet saaneet suorastaan lentävän lähdön

Käytössä olevilla kahdeksalla kaupunkiveneellä on soudeltu kesäkuun lopun jälkeen yhteensä jo yli 1500 tuntia. Lisäveneitä harkitaan jo tänä kesänä.

28.07.2018

TekstiJukka Hiiro

Espoossa tänä kesänä ensi kertaa kokeilussa olevat kaupunkisoutuveneet on otettu erittäin hyvin vastaan, kertoo muun muassa kaupunkiveneiden vuokraamisesta vastaavan Skipperin perustaja Kristian Raij.

Soutuveneet ovat saaneet suorastaan lentävän lähdön. 29. kesäkuuta käynnistyneen palvelun käyttäjiksi on rekisteröitynyt jo noin 500 ihmistä ja kaikkiaan kahdeksalla veneellä on soudeltu yhteensä yli 1500 tuntia.

”Kyllä tämä on yllättänyt suosiollansa. Me olemme olleet aika juoksussa tässä näiden kanssa”, Raij sanoo.

Asiakkailta veneistä tullut palaute on valtaosaltaan pelkästään positiivista.

”Kerrankin olen sellaisen palvelun äärellä, että positiivista palautetta tulee selkeästi enemmän kuin negatiivista”, Raij naurahtaa.

Esimerkiksi kalastusta harrastavilta on tullut jonkin verran palautetta siitä, että veneiden käyttöaika, joka on kaksi tuntia kerrallaan, on liian lyhyt. Tiettävästi kalastelijat ovatkin keksineet Espoossa lyöttäytyä kimppaan niin, että ensin toinen ottaa veneen kahdeksi tunniksi ja välissä käydään kuittaamassa kaksi tuntia lisää toisen kalastajan nimissä.

”On kysytty myös mahdollisuutta laittaa veneeseen kiinni esimerkiksi oma sähköperämoottori. Toistaiseksi olemme ainakin kuitenkin vastanneet, että pidetään nämä soutuveneet nyt vain soutuveneinä”, Raij kertoo.

Ensi vuodelle soutuveneiden rinnalle tai joukkoon pohditaan kuitenkin jo mahdollisuutta tuoda veneitä, joissa olisi pieni moottori tai joihin asiakas voisi laittaa esimerkiksi juuri oman sähköperämoottorinsa kiinni.

Veneitä on käytetty hyvin asiallisesti, Raij sanoo. Muutamasta veneestä on irronnut hankaimen pultit ja jostain on äyskäri tai lukko tipahtanut mereen, mutta ne johtunevat ennemmin kovasta suosiosta kuin varomattomasta käytöstä. Pääosin veneet ovat pysyneet täysin käyttökunnossa.

Veneiden määrää ei ole kysynnän myötä lisätty vaan asiakkaita on ohjeistettu hakemaan veneitä suosituimpien paikkojen sijaan sieltä, missä käyttäjiä on vähemmän.

”Voi olla että vielä tänä kesänä yksi tai kaksi venettä tuodaan kuitenkin lisää, mutta se ei ole toistaiseksi varmaa”, Raij sanoo.

Espoo oli kokeilualue, ja laajentamista myös muualle harkitaan. Se on kuitenkin aina kaupungin päätös, Raij korostaa. Veneistä vastaava Skipperi nimittäin tarvitsee kaupungin yhteistyötä toiminnan takaamiseksi. Espoossa kaupunki esimerkiksi järjesti yhteistyön kahviloiden ja vastaavien kanssa, joista lainaveneiden avaimet haetaan. Espoo vastaa myös muun muassa toimivien ja turvallisten rantapaikkojen järjestämisestä kaupunkiveneille.

Skipperissä ollaan kuitenkin avoimia laajentamiselle.

”Tiedän, että Helsingissä ollaan keskusteltu jo asiasta ja päättäjissä ainakin muutamat ovat hyvinkin innostuneita tästä, mutta mitään ei ole toistaiseksi sovittu”, Raij sanoo.

Kaupunkiveneen käyttäjälle palvelu on varsin edullinen. Koko kausi maksaa vain 20 euroa. Kaupunkiveneitä on kaikkiaan kahdeksan ja ne sijaitsevat neljässä eri paikassa. Vapaita veneitä voi etsiä ja rekisteröitymisen tehdä osoitteessa skipperi.fi/kaupunkiveneet.

Lue myös nämä

X