Saksassa vuosittain järjestettävä Boot Düsseldorf on Euroopan suurin vene- ja vesiurheilualan hallitapahtuma. Saksassa kun ollaan, niin suuri on todella suurta.
Messualueella ensikertalaiseen iskee paitsi runsaudenpula myös epäusko. Hallia hallin perään, ja tuhansia ihmisiä kuljeskelemassa niiden väliä.
Mittakaavat ovat monesti helpompi ymmärtää esimerkein: Kun Pohjois-Euroopan suurimmassa venealantapahtumassa eli Helsingin Venemessuilla näytteilleasettajia on ehkä noin 350, Düsseldorfiin tuotteitaan esittelemään on saapunut himpun alle 2000 yritystä tai yhteisöä.
Myyjiä on saapunut kirjaimellisesti maailman joka kolkasta ja kaikkiaan 68 maasta. Valtaosa heistä on saksalaisia (838), natürlich, mutta niin Italiasta (127), Alankomaista (124) kuin Ranskastakin (105) on saapunut toistasataa myyjää.
Seuraavina tulevat veneilyvinkkelistä katsottuna suomalaisittain varsin eksoottiset Espanja (59), Iso-Britannia (58), Turkki (46), Kreikka (43) ja Indonesia (42), joiden edustus Helsingin venemessuilla on korkeintaan marginaalinen, jos sitäkään. Suomesta paikanpäälle on saapunut 16 yritystä, mikä on eniten Pohjoismaista. Ruotsalaisia on 15, tanskalaisia 13 ja norjalaisia 6. Islannista ei ole tullut ketään.
Nälkä saattaa yllättää
Kaikkiaan Düsseldorfin messualue koostuu 14 hallista, joista jokainen on yksinään lähes yhtä iso kuin meikäläiset messukeskukset. Ei siis ihme, että niin hallien välissä kuin sisälläkin on tiuhaan myös makkarakojuja ja olutravintoloita. Paitsi että ne kuuluvat tietysti Saksaan, nälkä messuvieraan yllättää, jos koko alueen aikoo kiertää.
Jotain messutarjonnan kirjosta kertonee sekin, että esimerkiksi polkuveneitä on myynnissä lukuisia eri malleja. Toisessa ääripäässä luksusjahdeille pyhitetyssä hallissa komeimmat veneet ovat sitä luokkaa, ettei sellaisia ole Suomessa nähty kuin korkeintaan laiturivieraina.
Saksalaiset näyttävät myös hylänneen kalastusharrastuksen. Tai ehkä he ovat vaihtaneet sen joukolla sukellukseen. Kalastustarvikkeita koko valtavalla messualueella myy ehkä kaksi myyjää, kun sukellusvarusteita ja -lomia kaupataan kymmenillä ja taas kymmenillä tiskeillä.