Tilaa
Jutut

Harrastuksena syntyneessä kuvagalleriassa on kuvat jo yli 600 veneen nimestä

Aleksander Lauraéus alkoi kuvata veneiden nimiä hetken mielijohteesta heinäkuussa 2017. Nyt Instagramin Boat Names Finland -galleriassa on veneiden nimistä jo yli 600 kuvaa.

02.10.2018

TekstiJukka Hiiro

Tabasco, Fray Mortimer, Haukka, Hallelujah, Ei sisällä pähkinää, ja niin edelleen. Veneiden nimissä löytyy kirjoa niin kuin veneissä ja niiden omistajissakin.

Jotkut ovatkin saattaneet jo törmätä Instagramin yhteisöllisessä kuvapalvelussa Boat Names Finland -galleriaan. Kyseinen kuvagalleria on perustettu kesällä 2017 ja siellä on kuvattuna suomalaisten veneiden mitä erilaisimpia nimiä jo yli 600.

Kippari päätti jäljittää gallerian ylläpitäjäksi merkityn Aleksander Lauraéuksen ja kysyä mistä kummasta on kyse?

”Ajatus syntyi, kun otin kuvan huvikseen eräässä vierrassatamassa kesälomareissun alkupäässä ensin kuvan yhdestä veneen nimestä, sitten toisesta ja kolmannesta. Kuvista alkoi muodostua pikkuhiljaa sarja”, Lauraéus kertoo.

Hän keräili kuvia aluksi ihan vain omaksi ilokseen, mutta kuvia alkoi olla kertyneenä enemmän, tuli mieleen, että niistä voisi kehittää jotain.

”Ajattelin, että kun nimiä on 400 kasassa niin avaan niille instagram-tilin. Kesällä Örön satamassa pistin sitten tilin pystyyn ja laitoin sinne ensimmäiset 50 kuvaa ja pikkuhiljaa rupesin julkaisemaan niitä lisää”.

Kuvat saivat heti hyvän vastaanoton, joten Lauraéus päätti jatkaa harrastusta myös tänä kesänä.

”Otin astetta tiukemman seulan ja koitin etsiä typograafisesti hienoja toteutuksia”.

Galleriassa on vain Lauraéuksen itsensä kuvaamia veneiden nimiä. Jos hän pyytäisi kuvia muilta, niin homma menisi helposti sekamelskaksi.

”Kuten Lasse Mårtenson lauloi: ’mä muistan ihan joka purren’, eli melkein kaikista veneistä jää jonkinlainen mielikuva, vaikka kuvien rajaukset ovatkin tiukkoja”.

Moninaisista nimistä ovat erityisesti muutamat jääneet Lauraéuksen itsensä mieleen.

Hjördis nimeen liittyi kipparin hyvät viinkinkitarinat, Public Enemy sopi kyseiseen veneeseen erinomaisesti, Quinna III, jossa on typografisesti otettu takalauta hienosti hallintaan”, Lauraéus luettelee.

Instagramissa pieneksi hitiksi muodostui Saattaa sisältää pähkinää -nimi.

”On myös monia hyviä jäänyt syystä tai toisesta kuvaamatta. Aina kun näen hyvän ja mielenkiintoisen nimen, niin kuva pitäisi käydä heti nappaamassa. Seuraavaksi vene on yleensä jo jatkanut matkaa”, Lauraéus sanoo.

Hän on kuvannut veneiden nimiä vain kesäaikaan ja aikoo jatkossakin pitää kuvaamisen kesäharrastuksena. Tulevaisuudessa ajatuksissa saattaa olla vaikka pienen näyttelyn pystyttäminen esimerkiksi venemessujen yhteyteen.

”Kirjakin voisi toimia jollain aikavälillä, kunhan on vielä lisää kuvia, mistä seuloa”, Lauraéus sanoo.

Lue myös nämä

X