Tilaa
Jutut

Hävitä vanhentuneet hätäraketit oikein

Vuodenvaihteessa voi helposti tulla mieleen vanhentuneiden hätärakettien ampuminen taivaalle muiden ilotulitteiden seassa. ÄLÄ tee niin!

31.12.2019

Tekstija kuvat Juha Virtanen

Aiheeton hätäraketin ampuminen tulee helposti kalliiksi. Hävitä vanhat hätäsoihdut ja -raketit asiallisesti, jotta vältyt tuhansien eurojen menetykseltä.

Vanhat hätäraketit ja muut pyrotekniset turvallisuusvälineet ovat tuotteita, jotka on uusittava säännöllisin väliajoin. Rajallisella käyttöajalla pyritään varmistamaan, että jokaisella on veneessään aina mukana varmasti toimivat hätämerkinantoraketit.

Vanhoja raketteja ei saa heittää sekajätteeseen, joten niiden hävittäminen voi joskus aiheuttaa päänvaivaa.

Helpoin ja monien jo tuntemakin tapa päästä eroon vanhentuneista pyroteknisistä turvavälineistä on viedä ne johonkin venealan liikkeeseen. Aina kannattaa ensin olla yhteydessä kyseiseen liikkeeseen ja toimia ohjeiden mukaisesti.

”Otamme vastaan jälleenmyyjiltämme ja kuluttajilta tulevat vanhat hätäraketit ilmaiseksi, jos niiden tilalle ostetaan uudet”, Oy Maritim Ab:n Jan Kansanaho kertoo.

Vanhat hätäraketit ovat ongelmajätettä, joten liike joutuu aina maksamaan niiden hävittämisestä jonkin verran.

”Jos tilalle ei osteta vastaavia tuotteita, niin otamme kuitenkin sellaisessakin tapauksessa vanhat raketit vastaan pientä kahden euron käsittelymaksua vastaan”, Kansanaho jatkaa.

Vanhentuneet pyrotekniset turvavälineet kannattaa lajitella jo etukäteen vaikka eri muovikasseihin tai laatikoihin, siis hätäraketit yhteen ja soihdut toiseen. Se helpottaa vastaanottajan työtä.

Maritimilta vanhat raketit toimitetaan räjähdekonteissa kerran vuodessa Ähtäriin, Puolustusvoimien Räjähdekeskukseen. Omia rakettejaan ei sinne kannata lähteä toimittamaan, sillä laitos ottaa vastaan hävitettävää materiaalia vain maahantuojilta ja viranomaisilta, ei suoraan yksityisiltä henkilöiltä.

Jos palauttaminen ei jostain syystä onnistu raketteja myyvään liikkeeseen, voi kuluttaja toimittaa vanhat rakettinsa myös poliisille tai merivartijoille.

Helsingin venepoliisin esimies, ylikonstaapeli Jarmo Niininen neuvoo ottamaan ensin yhteyttä siihen viranomaisen toimipisteeseen, johon aikoo tuotteita toimittaa. Sen jälkeen voi ohjeiden mukaisesti tuoda raketit hävitettäväksi.

Postissa niitä ei saa lähettää!

Ylikonstaapeli Niininen kehottaa myös ottamaan yhteyttä meripelastusseuran jäsenyhdistyksiin ja veneseuroihin. Ne järjestävät usein talviaikaan tilaisuuksia, joissa on mahdollista päästä vanhoista raketeista eroon. Samalla pääsee myös harjoittelemaan luvan kanssa niiden ampumista.

Lue myös nämä

X