Tilaa
Jutut

Helteet voivat laukaista yllätyssumuja

Sumun syntyminen kylmän meren yllä perustuu ilman äkilliseen ja rajuun kylmenemiseen vedenpinnan yllä.

05.06.2019

TekstiMarkus Mäntykannas

Lähipäivinä Suomeen on leviämässä etelästä erittäin lämmintä ilmamassaa. Lämpötila voi maa-alueilla kohota jopa 30 asteeseen, mutta rannikoilla, saaristossa ja merellä on huomattavasti viileämpää. Lämmin sää houkuttelee veneilemään, mutta alkukesän helteissä kannattaa huomioida sakeidenkin sumujen mahdollisuus merialueiden yllä.

Sumun syntyminen kylmän meren yllä perustuu ilman äkilliseen ja rajuun kylmenemiseen vedenpinnan yllä. Suomenlahdella meriveden lämpötila on tällä hetkellä noin 10 astetta ja Selkämerellä ja Perämerellä vain 2-10 astetta. Kun näin kylmän veden päälle virtaa helteistä ilmaa, sakeidenkin sumujen syntyminen on todennäköistä. Tämän tyyppistä sumua kutsutaan siirtymäsumuksi.

Kun meriveden päällä oleva ilmakerros kylmenee rajusti, tiivistyy siinä oleva kosteus pilvipisaroiksi ja sumuksi. Sumut voivat tuulen mukana ajautua myös rannikon puolelle, jolloin lämpötila laskee huomattavasti. Sumujen ja merituulen vuoksi merelle kannattaa napata mukaan kosteudentiivistä ja lämmintä puettavaa. Merellä ja rannikolla lämpötila voi notkahtaa jopa yli 10 asteella merituulen ja sumun vaikutuksesta.

Sumujen syntymistä ja etenemistä seuraat parhaiten satelliittikuvista.

Lue myös nämä

X