Tilaa
Jutut

Ilmajohdot ja ukkonen vapakalastajien vaarana vesillä

Ukonilman uhatessa hiilikuituvapaa ei kannata pitää sojottamassa taivaalle, eikä liioin salmien yli vedettyjen ilmajohtojenkaan alta ajettaessa.

21.08.2018

TekstiJuha Virtanen

Loppukesästä alkavat kalastajat liikkua taas vesillä vetouistelu- tai heittovavat komeasti pystyssä. Ukonilman uhatessa hiilikuituvapaa ei kannata pitää sojottamassa taivaalle, eikä liioin salmien yli vedettyjen ilmajohtojenkaan alta ajettaessa.

Jos pystyasennossa oleva onkivapa, leija tai purjeveneen masto osuu tarpeeksi lähelle ilmajohtoa, sähkö voi ”hypätä” esineeseen ja aiheuttaa käyttäjälle kuolemaan johtavan sähköiskun. Kosketustakaan ei tarvita, sillä sähkövirta osaa hypätä, johdon jännitteestä riippuen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistutti jo kesällä, että onnettomuusvaara ilmajohtojen lähellä johtuu siitä, että sähkö voi hypätä pienen ilmavälin yli sähköä johtavaan esineeseen. Jatkuvaa sähköpurkausta kutsutaan myös valokaareksi.

Vaarallinen alue on muutaman metrin etäisyydellä ilmajohdosta, jännitteestä riippuen. Sähkötapaturman seuraukset ovat vakavat. Uhri saa yleensä vaikeita palovammoja ja voi jopa kuolla.

Vaara voi liittyä niinkin harmittomaan kesäharrastukseen kuin veneen perässä vedettävään leijaan. Sitä ei kannata antaa lasten tehdä ainakaan sellaissa vesistöissä, joissa kapeiden salmien yli kulkee vielä sähköjohtoja.

Tukesin tiedossa on tältä kesältä ainakin yksi onnettomuus, jossa ilmajohtoon sotkeutunut leijannaru aiheutti vaaratilanteen.

Toinen vaaratekijä on ukkonen. Salamalle hiilikuituinen kalastusvapa on ikävä houkutin iskeä, leijanarusta nyt puhumattakaan.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan keskimääräinen ukkoskausi on touko-syyskuussa. Vilkkaimmillaan se on kesällä. Vaihtelut vuosittain ovat suuria. Loka-marraskuussa voi vielä esiintyä kovaa ukkosta.

Ukkospilvi yleensä välttelee isoja vesistöjä, sillä vesi lämpenee maata hitaammin. Järvenselän pitää olla kooltaan yli kilometrin luokkaa, jotta se vaikuttaisi ukkospilveen.
Ainakin Päijänne, Näsijärvi, Oulujärvi ja Saimaan suurimmat selät vaikuttavat selvästi paikallisiin ukkospilviin.

Ääni kulkee kilometrin noin kolmessa sekunnissa. Salaman välähtäessä aloita laskeminen. Jyrinän alkaessa jaa sekuntimäärä kolmella, jolloin saat ukkosen etäisyyden kilometreissä.

Lue myös nämä

X