Tilaa
Jutut

Jäät ovat yhä petollisia kautta maan – Päijänteellä selkävedet edelleen sulana

Esimerkiksi Lapissa on ollut järvien jäät tämänhetkistä ohuemmat näin vuodenvaihteessa viimeksi seitsemän vuotta sitten.

04.01.2019

TekstiJukka Hiiro

Lunta ja jäätä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen vähän Suomen pohjoisosassa, varoittaa Suomen ympäristökeskus (Syke).

Etelä- ja Keski-Suomessa jatkuu puolestaan jo pitkään kestänyt vähävetinen jakso. Ympäristökeskuksen mukaan vuodenvaihteen sateet nostavat jonkin verran vedenpintoja, mutta pohjavesissä sateiden vaikutus ei nopeasti näy.

”Alkuviikon jälkeen sateet tulevat pääosin lumena, mutta aiempien vesisateiden ja sulannan myötä useimpien järvien vedenpinnan lasku hidastuu tai pysähtyy ”, hydrologi Panu Juntunen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Lapissa jäät ovat keskiarvoa ohuempia vaikkakin jo 20-40 cm paksuja. Syynä on se, että järvet jäätyivät pohjoisessa selvästi tavanomaista myöhemmin. Tämänhetkistä vähemmän jäätä on ollut Lapissa viimeksi vuodenvaihteessa seitsemän vuotta sitten.

Etelä- ja Keski-Suomessa on syytä yhä varoa heikkoja jäitä, koska jäänpaksuus on monin paikoin alle 20 cm. Isoimmat järvet jäätyivät vasta joulukuun puolivälin tietämillä, ja esimerkiksi Päijänteellä selkävedet lainehtivat Syken mukaan yhä jäättöminä.

”Jäänpaksuuden erot vesistön eri osissa ovat edelleen suuria, ja siksi jäillä liikkujien tulee olla erittäin varovaisia. ”, varoittaa hydrologi Johanna Korhonen.

Korhosen mukaan viime päivien kova tuuli on voinut myös rikkoa paikoin heikkoja jääkansia.

Suurista järvistä ajankohtaan nähden poikkeuksellisen alhaalla vesi on yhä Päijänteellä, Keiteleellä, Keurusselällä, Tarjanteella ja Längelmävedellä, eikä tilanteen uskota tammikuun aikana suuremmin muuttuvan.

Itä-Suomessa järvien tilanne on Syken mukaan parempi. Saimaan ja Pielisen vedenkorkeus on kuitenkin keskitasoa matalammalla ja sen uskotaan tammikuun aikana laskevan entisestään.

Lue myös nämä

X