Tilaa
Jutut

Joulun kirjalahjat – Lukuhetki laineilla

Poimimme kymmenen oivaa joululahjakirjaa klassikoista uutuuksiin.

17.12.2022

Tekstipete suhonen

Kuvatistock

Linkolan vanavedessä

Pentti Linkola teki huiman retken kesällä 1974: pakkasi perheensä veneeseen ja souti Salosta Poriin laskeakseen saariston linnut. Eväänä kauraryynejä, omatekoisia kalasäilykkeitä ja leipää. Lapset murjottivat. 46 vuotta myöhemmin saaristotutkija Panu Kunttu ja eräoppaana työskentelevä Sanna-Mari Kunttu toistivat meloen Linkolan lintuseikkailun. Jotta lintuhavainnoista tulisi vertailukelpoisia, Kuntut seurasivat yli tuhannen kilometrin reittiä myös ajallisesti. Kaikki ei mennyt kuin Strömsössä.

Panu ja Sanna-Mari Kunttu: Kaikki luodon linnut (Otava). 29,95 . Suomalainen.com

Poika märssykorissa

Vuoden 2018 Finlandia-palkinnon naaranneen Olli Jalosen Taivaanpallo on meriromaani vain viidesosaltaan. Siinä osassa ollaankin sitten kiehtovasti kiipelissä: jäniksenä lokkien paskomassa märssykorissa, josta ei päätään parane nostaa. Sinne, Atlantin armottomuuteen, päätyy 1600-luvun lopulla Kuolleenpuun–Agnus, taustaltaan vähäinen, mutta välkky poika St. Helenan saarelta. Tehtävänä on viedä saaren pastorin salainen hätäviesti Lontooseen, koska St. Helenan kuvernööri terrorisoi väestöä, jonka toiveissa on uusi oikeamielisempi hallinto.

Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava). 24,95 Suomalainen.com

Tapsa seilaa taas

Optareista aloittanut Tapio Lehtinen osallistui Skopbank of Finlandilla maailman ympäri -kilpaan jo 23-vuotiaana. 37 vuotta myöhemmin edessä oli yksinpurjehdus 36-jalkaisella Asterialla. Golden Global Race vei Lehtisen 322 päivän matkalle maailman ympäri idästä länteen. 18 kilpailuveneestä viisi ylsi maaliin, Lehtinen viimeisenä, neljä kuukautta kisan voittaneen Jean-Luc Van Den Heeden jälkeen. Yksin seitsemällä merellä kirjaa Lehtisen seikkailun valmistautumisesta maaliin. Mukana on valokuvia, jopa sankarin matkallaan kehittämiä ruokareseptejä – lentokalastakin.

Tapio Lehtinen, Ari Pusa: Yksin seitsemällä merellä (Docendo). 14,95 Suomalainen.com

Pelastusveneessä tiikerin kanssa

Pii Patel on uskonnoista kiinnostunut intialaisnuorukainen, jonka isä johtaa eläintarhaa. Kun elämä käy hankalaksi, perhe astuu rahtilaivaan muuttaakseen Kanadaan. Laiva, mukanaan lauma eläimiä, uppoaa. Matkustajista vain Pii selviytyy pelastusveneeseen, jota kuormittavat täplähyeena, oranki, seepra ja bengalintiikeri. Piin elämä teki kirjoittajastaan Yann Martelista maailmankuulun. Romaani on myynyt yli seitsemän miljoonaa kappaletta ja voittanut useita kirjallisuuspalkintoja. Kirjaan perustuva elokuva kahmi neljä Oscaria ja yli 600 miljoonaa dollaria lipputuloja. Jopa Barack Obama lähetti fanikirjeen Martelille. Piin elämä on suuri, monitasoinen, mutkattomasti kerrottu tarina.

Yann Martel: Piin elämä (Tammi). Pokkari 22,95  Suomalainen.com

Melkein moderni Moby Dick

Tositarinassa kaupunkilaiskirjailija Morten sekä graafikko, vanhan kalatehtaan hankkinut Hugo, lähtevät pyytämään Länsivuonosta holkeria, ”suurinta lihansyöjähaita”. Kalastajasukuun kuuluva Hugo on nähnyt elämässään kaskelotista alkaen valtaisan joukon merenihmeitä, mutta ei holkeria. Kirjassa merihirviön pyytäjät eivät ole maksamassa kalavelkoja, kuten kapteeni Ahab, vaan jahtaamassa elämänsä suurinta elämystä.

Morten A. Ströksnes: Merikirja (Gummerus). Pokkari 11,95 Suomalainen.com

Mies luottaa vain itseensä

Erikoista. Tällä hetkellä kirjakaupoista ei ole saatavilla lainkaan Ernest Hemingwayn tuotantoa suomeksi painettuna. Jos ääni- tai e-kirjat eivät kelpaa, onneksi ovat antikvariaatit. Vanhus ja meri on elämän allegoriana vailla vertaansa, mutta eeppinen on Golfvirran liepeille sijoittuva Kirjava satamakin. Siinä alfauros Harry Morgan järjestää kalastussafareita, mutta suistuu lain väärälle puolelle ihmis- ja alkoholisalakuljetukseen. Romaanin kolmesta osasta jokainen vie sankaria kohti pohjaa, mutta hän ei suostu nujertumaan, vaikka menettää toisen kätensäkin.

Ernest Hemingway: Kirjava satama (Tammi). Antikvariaatti.net

Suuri turhautumiskertomus

Muumipappa ja meri julkaistiin vuonna 1965. Vuotta aiemmin Tove Jansson oli perustanut taiteilija Tuulikki Pietilän kanssa kesäkotinsa Pellingin edustalla sijaitsevalle Klovharun luodolle. Kirjassa Muumipappa saa tylsästä isän elämästään tarpeekseen, ja vie perheensä purrella salaperäiselle saarelle, jonka majakan loisto on sammunut. Teosta on tulkittu tarinaksi yksinäisyydestä, mutta sen voi lukea myös turhautumiskertomuksena; kuinka mies, miksei nainenkin, härkäpäisesti haluaa osoittaa johtajuutta, ymmärtää kaikkea ja kokea seikkailunsa. Jotain samaa koetaan monissa venekunnissa taas ensi kesänä.

Tove Jansson: Muumipappa ja meri (WSOY). 21,95 Suomalainen.com

Mistä suomalaiset tulivat?

Ekotrilleristi Risto Isomäki kertoo episodiromaanissaan seitsemän mahdollista tarinaa Itämeren alueen esi-isistämme. Episodeista jokainen tuo lähemmäs nykyaikaa, 11 000 vuoden takaa 1200-luvulle asti. Kertomuksia pohjustetaan johdannoilla aikakauteen ja muinaiskartoilla. Avaustarinassa joukko hylkeennahkakanootteja lipuu arktisella merellä, johon Fennoskandian mannerjäätikkö lohkeaa pala palalta. Kirjan vahvuus on toiminnan ja ympäristön kuvauksessa, joka sulautuu harvinaiseen historialliseen kontekstiin.

Risto Isomäki: Viiden meren kansa (Into). Pokkari 10,95 .  Suomalainen.com

Mitä Estonialle tapahtui?

J.K. Tammisen Estonian salaisuudet keskittyy laivaturman avoimiin kysymyksiin: Miksi pintaan nostettu keulavisiirin tappi heitettiin takaisin mereen? Miksi laivassa matkustanut kapteeni Avo Piht, jonka kerrottiin selvinneen, katosi ikiajoiksi? Miksi hänen hytistään sukellettiin laukku? Arvoitukset synnyttävät salaliittoteorioita, joihin ei ole ihan helppo olla uskomatta. Hurjimman tarinan mukaan keulavisiiri olisi avattu tarkoituksella, jotta poliisille paljastunut suuri huumelasti olisi voitu ajaa mereen ennen Tukholmaa.

J.K. Tamminen: Estonian salaisuudet (Minerva). 27,95 Suomalainen.com

Kolme miljoonaa aironvetoa

Suomessa on vähälle huomiolle jäänyt Julia Immosen tempaus. Nykyään Englannissa asuva Immonen souti yhdessä neljän muun naisen kanssa Kanarialta, La Gomeran saarelta, Barbadokselle vuonna 2011. Temppu vaati kolmisen miljoonaa aironvetoa ja 45 vuorokautta. Sillä lohkesi luku ennätystenkirjasta: kukaan nainen tai naisryhmä ei ole soutanut Atlantin yli yhtä nopeasti. Liekö sukupuolikysymys, mutta kirjassa ihmissuhteita kuvataan harvinaisella pieteetillä. Virkistävää.

Graig Borlase, Julia Immonen: Soutaen yli Atlantin (Päivä). Pokkari 10,95 Suomalainen.com

 

Lue myös nämä

X