Tilaa
Jutut

Kaistat kiinni, rampilla vastakarvaan ja yllätysherätys Audi-kuskille – Video näyttää kuinka valtavat Sunseekerit tuotiin messuille

Näin talon kokoiset Sunseeker-veneet taivalsivat maateitse Helsingin venemessuille ja siitä Lauttasaareen. Kippari-lehti matkusti mukana.

13.03.2020

TekstiTanja Paananen

KuvatTomi Tähti

Turun satamassa on torstaina 30. tammikuuta rauhallista. Ahtaajien taukokopissa näkyy liikettä. Ovi heilahtaa satunnaisesti, kun joku työntekijöistä käy ulkona tupakalla.

Kaksi oransseihin työhaalareihin pukeutunutta hahmoa häärii rekka-autojen kimpussa.

Kuljetuksesta vastaavan Pilot Servicen Petri Paananen ja Janne Niemikorpi valmistelevat kuljetusautoja veneiden nostoa varten.

Veneen asettelu laveteille on senttipeliä. Melkoinen näky, kun lähes 30 000 kiloa painava paatti killuu ilmassa kahden nostoliinan varassa. Kärry ajetaan sen alle ja vene lasketaan varovasti laveteille.

Sunseeker 52 Manhattan ja Predator 60 EVO ovat valmiina maantiematkaan.

Veneen köli on tuettu keulan kohdalta puupaloilla. Trailerin sivuilla on tuet edessä ja takana veneen kovimmilla kohdilla.

Kuljetusautossa ilmeni ongelmia juuri ennen matkalle lähtöä Turun satamassa. Korjausauto kaahasi paikalle ja vika korjattiin tuossa tuokiossa.

”Convoi exceptionnel”

Erikoiskuljetus on maantiekuljetus, joka ylittää ajoneuvoluokan maksimimitat tai normaaliliikenteen massarajat. Erikoiskuljetuksille tarvitaan poikkeuslupa, joita myöntää ELY-keskus. Esimerkiksi Helsingissä pitää myös kaupungilta hakea lupa.

Veneistä korkeamman, Sunseeker 52 Manhattanin korkeus kärryn päällä on 6,3 metriä ja leveys 4,85 metriä.

Korkeus on niin suuri, ettei vene mahdu maantiesiltojen alta. Se tarkoittaa, että paikoittain on suljettava vastaantulijoiden kaistat, ajettava rampille vastakarvaan, noustava sillalle ja laskeuduttava toiselta puolelta alas.

Kuljetuksen mittojen mukaan, piirun tarkasti suunniteltu reitti on tullut suoraan ELY-keskukselta.

Maantiesiltoja jouduttiin ylittämään ja alittamaan sivuteiden kautta. Kuorman korkeus oli 6,3 metriä.

Tiukkoja paikkoja

Radiopuhelimet käyvät kuumina, kun saattoautoista annetaan ohjeita, tai kun kuljettajat vinoilevat toisilleen matkan aikana.

Veneitä kuljettavan kärryn ja maan välinen rako on vain kymmenen senttiä.

Suomessa 6,3 metriä korkea kuljetus vielä menee, mutta muualla Euroopassa samalle korkeudelle on miltei mahdoton saada lupia.

Tälläisissä erikoiskuljetuksisssa on yleensä mukana kaksi liikenteenohjausautoa. Saattoautoissa on sähköä johtamaton taivaalle sojottava keppi, joka yltää yhtä korkealle kuin kuorma. Kun keppi ottaa kiinni, on edessä este. Se on kierrettävä tai nostettava tieltä. Tyypillisiä esteitä ovat sähkö- ja puhelinlangat, oksat tai liikennemerkit ja -valot.

Sähkö- ja puhelinlankoja nostellaan pitkällä sähköä johtamattomalla kepillä, jonka päässä on haara.

Halki öisen kaupungin

Tiukimmat paikat erikoiskuljetuksissa sijoittuvat kaupunkiosuuksille. Helsingin päässä lisäongelmia tuovat ratikkalinjat, jotka täytyy kiertää. Niitä ei saa nostella ilman paikallisen sähköyhtiön lupaa, joka joutuu katkaisemaan sähköistä virrat.

Reitti Messukeskuksesta Lauttasaareen on lyhyt, mutta venesaattueelle siitä tuli ahdas ja mutkikas kiertotie. Pientaloalueella autoja ohitettiin paikoittain vain noin kolmen sentin etäisyydeltä.

Yksi Audi on pysäköity mutkaan niin, ettemme pääse siitä ohi. Yritämme soittaa kuskille. Kello näyttää melkein puolta yötä.  Lopulta kuski tulee ulos pöllämystyneen näköisenä ja siirtää menopelinsä.

Ahtaalla pientaloalueella veneen ja auton väliin jäi paikoin vain muutamia senttejä.

Lue koko kattava reportaasi Kippari-lehdestä 3/2020.

Lue myös nämä

X