Tilaa
Jutut

Ketjumäärämittarin asennus

Ankkuroitaessa veden syvyys määrittää ankkurikettingin minimipituuden. Helpoiten veteen lasketun ankkuriketjun määrä selviää sähkökäyttöisen ketjumäärämittarin avulla. Sellaisen voi asentaa jälkikäteen myös vanhempaan ankkurivinssiin.

28.02.2018

Tekstija kuvat Peter Caplen

Lewmar Rode Counter -mittari on suhteellisen helposti asennettavissa mihin tahansa vaakasuoralla ketjupyörällä varustettuun ankkurivinssiin. Työkohteena on tällä kertaa Lewmar Pro 1000 -vinssi, jossa ei ole mittarin anturille valmista paikkaa.

Ketjumäärämittaria varten vinssin kettinkipyörään täytyy asentaa pieni magneetti ja vinssin koteloon vastaavasti anturi, joka reagoi magneetin liikkeeseen. Anturi siis ilmaisee jokaisen ketjupyörä pyörähdyksen, ja tämän tiedon perusteella mittari pystyy määrittämään veneestä veteen lasketun ketjun pituuden.

Ketjumäärämittari voidaan asentaa lähes minkä merkkiseen ja tyyppiseen ankkurivinssiin tahansa, mutta asennustapa ja tarvittavat osat saattavat hieman vaihdella. Perusperiaatteet asennukselle ovat kuitenkin kaikissa tapauksissa samat.

Asennusta suunniteltaessa on tärkeintä löytää magneettianturille paikka, joka on riittävän suojaisa mutta samalla niin lähellä vinssin kettinkipyörää, että mittari voi toimia. Anturin voi asentaa myös vinssikotelon ulkopuolelle. Tällä kertaa paras ja turvallisin paikka anturille löytyi vinssikotelon sisällä.

Lataa tästä ketjumäärämittarin asennusohjeet.

 

Lue myös nämä

X