Tilaa
Jutut

Kiireessä syntyy helposti vahinkoja – Köysi potkurissa!

Köydet ovat välttämättömiä varusteita vesillä. Väärässä paikassa ne voivat kuitenkin aiheuttaa kalliita vaurioita tai jopa upottaa koko veneen. Sahalaitainen veitsi tehoaa venekäytössä parhaiten.

24.07.2023

Tekstijouko saarinen

Kuvatotavamedia arkisto

Rantautumistilanteet ovat monelle stressaavia. Suurin osa ongelmista on vältettävissä hyvällä valmistautumisella. Silti huolellisinkin veneilijä saattaa joutua muuttuvien olosuhteiden tai kelin vuoksi tilanteisiin, jotka vaativat välitöntä reagointia ja päättäväistä toimintaa. Niin kauan kun veneessä säilyy ohjailukyky, tilanteet ovat yleensä ratkaistavissa ja selvitettävissä.

Veneen ohjailukyky voi hävitä esimerkiksi konevian vuoksi. Myös potkuriin takertunut köysi voi pysäyttää propulsion ja silloin on toimittava nopeasti.

Köysi akselissa

Paras tapa estää köysien pääsy akselille on huolehtia siitä, että ne eivät loju kansilla vapaina liikkeelle lähdettäessä. Tyypillisesti potkuri ja köysi kohtaavat toisensa silloin, kun vene on rannan läheisyydessä. Ja kun veto yhtäkkiä lakkaa ja kone sammuu, ympärillä olevat marginaalit ovat pienet.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X