Tilaa
Jutut

Kippari 30 vuotta sitten: Mahonki hehkuu ison Tiiskerin kyljissä

Vuoden 1990 loppukesän Kipparin kaksoisnumero oli täynnä harvinaisen mielenkiintoisia venejuttuja.

23.08.2020

Tekstijuha virtanen

Kipparin elo-syyskuun kaksoisnumeron tuhdin lukupaketin aloitti suomalaisen puutyön ylistys. Heinlahden Veistämön Grand Old Man, Jaakko Kiiski, esitteli tekemänsä Tiiskeri 940 -puuveneen. Siinä sivussa kerrottiin myös miehen omaa tarinaa.

Kiiski oli toisen sukupolven veneenrakentaja. Hänen isänsä aloitti veistämön vuonna 1928 ja veneitä on sen jälkeen tehty niin kotimaan markkinoille kuin vientiinkin. Nykyisin veistämöä pyörittää jo seuraava sukupolvi.

Tiiskeri ei jäänyt lehden ainoaksi puuveneeksi. Seuraavaksi kerrottiin Kuohuneidin olevan Suomen kaunein puuvene.

Veneiden kauneuskilpailun takana oli Kotkan Sanomat. Sen järjestämään valtakunnalliseen kilpailuun osallistui 190 venettä.

Suurta lukijaryhmää kiinnosti todennäköisesti lehden jutuista eniten ”jokamiehen avoveneiden” suurvertailu.

Vertailussa olivat Lami 405 RX, Lohi 10 DLR, Sun Buster R, Terhi Sea Fun ja parhaiten pärjäsi Yamarin 410 Big Fish. Pieni avovene on kautta aikojen ollut suomalaisten perusvene. Se soveltuu lähes kaikkeen. Se on erinomainen mökkivene, kalavene, huvivene ja jopa vesihiihtovene perheen nuorimmille.

Isommista veneistä testattiin takahytillinen Sea Star 600 S. Vene sai kiitosta selkeydestään, ohjaamostaan, peräkannestaan ja lujasta rakenteestaan. Miinuksia olivat avotilan pieni vedenpoistoreikä ja matalat penkit.

Esittelyssä oleva Nidelv 4000, edusti perinteisen norjalaisvalmistajan liukuvarunkoisten veneiden uusinta uutta. Merkki tunnettiin Suomessa tuohon aikaan uppoumarunkoisista veneistään, joten mielenkiintoa uutuusmallia kohtaan oli olemassa. Vene todettiin tilaratkaisuiltaan sangen toimivaksi ja jyhkeäksi ajettavaksi.

Vuonna 1990 Kipparissa oli vielä yllättävän paljon purjeveneitä. Lehdessä pohdittiin Moody Eclipse 33:n testin yhteydessä, että missä kulkee ero purjeveneen ja moottoripurjehtijan välillä. Varmaa vastausta ei osattu antaa, sillä tuo raja on varsin häilyvä ja kenties veteen piirretyn viivan kaltainen.

Vauhtihulluille lehdestä löytyi paljon avomeriveneitä, niin kotimaisia kuin amerikkalaisia. Moni tietää Miami Vice -tähti Don Johnsonin menestyneen offshorekilpailijana. Kuka tunnustaa tietäneensä, veikkaan ettei moni, myös toimintaelokuvien sankarin Chuck Norriksen pärjänneen avomeriveneiden kisoissa ja ihan ykköspaikalla?

Kipparissahan tuo toki tiedettiin jo vuonna 1990!

Lue myös nämä

X