Tilaa
Jutut

Kippari matkalla: Ilkonsaari – Hiljentymisen paikka

Suur-Saimaan länsilaidalla sijaitseva Ilkonsaari tunnetaan myös monikkomuodossa Ilkonsaaret. Kahden retkisataman lisäksi siellä on hienot maisemat, Geopark sekä viisi ortodoksista tsasounaa.

03.07.2022

Tekstija kuvat vesa leppä

Kenelle: Kaikille Suur-Saimaalla liikkuville veneilijöille, jotka kaipaavat mielenkiintoisia tutustumiskohteita. Saareen pääsee myös ilman omaa venettä joka lauantai Lappeenrannasta lähtevällä päiväristeilyllä.


Ilkonselän itäpuolella Taipalsaaren kunnan alueella sijaitseva Ilkonsaari on Suur-Saimaan helmi. Se sijaitsee noin 13 meripeninkulman päässä Lappeenrannasta.

Ilkonsaaressa on kaksi retkisatamaa, jotka ovat hyvin varustettuja ja hyvässä kunnossa. Molemmissa satamissa on laiturin lisäksi grillikatos, käymälä sekä roskapiste ja polttopuita. Kokemuksen mukaan käymälätkin ovat yleensä siistejä ja hyvin hoidettuja.

Saaren eteläpään satama sopii suurillekin veneille ja syvyytensä ansiosta myös purjeveneille. Satamassa on tukeva betoniponttonilaituri, johon voi kiinnittyä kyljittäin itäiselle puolelle tai vilkkaan kauden aikana peräpoijuun.

Laiturissa on kuitenkin huomioitava, että sen läntinen laita on varattu risteilyaluksille, mutta käytännössä niitä vierailee laiturissa vain lauantaisin, jolloin tilaa on oltava muutamaksi iltapäivän tunniksi. Lisäksi laiturin länsipuolta käyttää PSS ry:n M/S Roope-Saimaa, jolla ei ole vakituista aikataulua, mutta se tarvitsee koko laiturin kyljen saapuessaan huoltotehtäviin.

Eteläistä laituria kannattaa lähestyä joko etelästä tai lännestä. Idästä tultaessa on kierrettävä toinen myös Ilkonsaareksi kutsuttu saari etelän kautta.

Jos laiturissa on ahdasta, itäisen Ilkonsaaren rannassa on luonnonsatamapaikkoja.

Saaren eteläpäässä olevassa satamassa on mukava grillikatos ruokailupöytineen.

Saaren itärannan puolella on myös kaksi grillipaikkaa.

Tarkkana lähestyttäessä

Saaren keskiosassa sen itäpuolella on toinen retkisatama, jota voidaan lähestyä vain idästä, mieluiten vielä itäkoillisesta. Kun vesi on matalalla, syvyys laskee paikoitellen alle kahden metrin. Kiinnittyä voi puurakenteiseen ponttonilaituriin tai hiekkarannalle. Laiturissa on tilaa 5–6 veneelle perä ankkurissa.

Satamaan tultaessa ja sieltä lähtiessä on syytä olla tarkkana. Sataman eteläpuolella oleva riutta ulottuu yllättävän pitkälle kohti itää ja sen kärki on kivikkoinen. Normaaliveden aikana särkkää ei näe, mutta valitettavan moni on sen tuntenut.

Satamassa usein vierailleet ovat kertoneet, että ikävimmillään särkälle on ajanut neljä venettä päivässä. Kun kiertää särkän riittävän kaukaa, ongelmia ei ole. Särkkä ja kivikot on merkitty sekä paperisiin että useimpiin sähköisiin merikarttoihin hyvin. Väylä satamaan on nyttemmin merkitty yksityisväylien merimerkeillä.

Sinivalkoiset yksityisviitat viitoittavat epävirallisia väyliä mm. retkisatamiin ja veneseurojen satamiin.

Keskellä satamaa on vielä haittana keskellä poukamaa oleva kivi, joka on ollut merkittynä valkealla styroksipoijulla.

Jos itärannan laituri on täynnä, laaja hiekkaranta on käytettävissä kiinnittymiseenkin.

Paljon nähtävää

Saaren päästä päähän kulkee erinomainen, kivituhkalla päällystetty polku. Se johtaa saaren eteläkärjen laiturilta saaren pohjoisosaan. Polku on muuten helppokulkuinen, mutta korkeuserot matkalla ovat melko suuria.

Matkan varrella on viisi Ilkonsaaren erikoisuutta, eli ortodoksista tsasounaa eli skiittaa tai kappelia. Kaksi tsasounista on betonirakenteisia, pieni kirkkoja ja kolme pienempää ovat puisia.

Jokainen pyhäkkö on nimetty toimivan luostarin skiitaksi eli sivuluostariksi. Kappelien esikuvat on valittu merkittävistä luostareista kristinuskon etenemisreitin varrelta Bysantista, Välimeren alueelta Pohjolaan, Jäämerelle saakka. Ortodoksikirkon perinteen mukaisesti pyhäköt on nimetty pyhän henkilön tai tapahtuman muistolle.

Kaikkiin tsasouniin on vapaa pääsy ja ovet ovat avoinna kaikille kävijöille. Sisustuksena ovat upeat ikonit sekä tekstiilit. Ikonit ovat toki painokuvia alkuperäisistä, mutta se ei jokaisessa tsasounassa vallitsevaa rauhallista ja harrasta ilmapiiriä haittaa.

Staraja-Ladogan skiitta on kivirakenteinen pieni kirkko, joka sijaitsee aivan itäisen retkisataman vieressä. Tsasouna on nimetty suurmarttyyri Georgioukselle. (Oik.) Sergei ja Herman valamolaisten sekä Pyhän Nikolauksen tsasouna oli ensimmäinen Ilkonsaareen valmistunut tsasouna vuonna 2009.

Talkootöillä ja lahjoitusvaroin

Kaikki skiitat on rakennettu vuosina 2009–2019. Ne on toteutettu lahjoitusvaroin ja talkootöinä kulkupolkua myöten. Skiittojen takana on Saimaan Skiitat ry., joka on organisoinut rakentamisen. Aktiivisesti mukana on ollut myös Valamon ystävät ry.

Ilkonsaaren omistaa Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö, joka on vastannut saaren satamien rakentamisesta, grilli- ja nuotiopaikoista sekä ulkohuoneista ja niiden ylläpidosta.

Jokaisessa skiitassa on kävijöitä varten vieraskirja ja ohjeet, jos kävijä haluaa osallistua skiittojen ylläpitoon lahjoituksilla. Vieraskirjojen mukaan kävijöitä skiitoissa on ollut todella paljon, vaikka kaikki eivät nimeään kirjoihin ole laittaneetkaan.

Rukouskirja ja kuvat ikoneista kuuluvat skiittojen sisustukseen.

Staraja-Ladogan skiitta on tulvillaan pyhiä kuvia. Jokaisessa skiitassa on myös vieraskirja.

Sangen positiivista on, että skiitat ovat säilyneet hyvässä kunnossa, eikä ilkivaltaa niille tai niiden sisustukselle ole tehty.

Ilkonsaari on myös osa Saimaan Geoparkia. Geopark on rajattu alue, joka sisältää tieteellisesti ja maisemallisesti merkittäviä geologisia kohteita. Ja mielenkiintoista nähtävää riittää, kuten maan modostumia ja erilaisia kivilajeja. Saaren eteläosassa on muun muassa laajoja granodioriittipaljastumia. Granodioriitti on graniittia muistuttava syväkivilaji, jonka päämineraaleja ovat plagioklaasi, kalimaasälpä ja kvartsi.

Ilkonsaaren granodioriitille ovat tyypillisiä kivipinnoilla vaaleana erottuvat kookkaat kalimaasälpähajarakeet. Tulitikkulaatikkoa muistuttavat kiteet ovat monin paikoin niin suuria, että ne eivät jää luonnossa liikkuvalta huomaamatta.

Keltaiseksi maalattu tsasouna on nimetty Arseni konevitsalaisen mukaan.

Ilkonsaari

Missä: Suur-Saimaalla, Savitaipaleen kunnan alueella Ilkonselän itäpuolella. Eteläsatama 61°12’34.9”P 28°17’48.7”I

Miksi: Siistit ja yleensä rauhalliset satamat, paljon mielenkiintoista nähtävää sekä hyvä liikkua saaren päästä päähän.

Satamat: Eteläsatamassa 6-10 paikkaa kylki- tai peräpoijukiinnityksenä, itäisessä 5-6 peräankkuripaikkaa ja hiekkaranta, syvyys rajoitettu, lähestyttävä varoen.

Palvelut: Molemmissa satamissa puucee, grillikatos, jätepiste, polttopuita, opasteet

Nähtävyydet: 5 hienoa tsasounaa, luontopolku, mielenkiintoisia geologisia nähtävyyksiä

Lisätiedot:

Saimaan Skiitat

Saimaan Risteilyt

Saimaa Geopark

Veneilysaimaa

Juttua päivitetty 2.8.2022: Lisätty tieto betonilaituriin kiinnittymisestä sekä väylän merkitsemisestä yksityisväylien merimerkeillä.

Lue myös nämä

X