Tilaa
Jutut

Kippari matkalla: Saimaalla, osa 2 – Hiljaisuutta ja hulinaa

Saimaalla voi nauttia autioista saarista ja hiljaisista poukamista, tai ihmetellä savolaista menoa ja Sulkavan soutuja.

26.04.2020

Tekstija kuvat Mikko Nikkinen

Taipalsaaren Myhkiönsaari – Keskellä ei mitään

Taipalsaaren Myhkiösaari tai -saaret ovat joko yhdessä tai erikseen vedenkorkeudesta riippuen, sillä huikea mukulakiviriutta yhdistää saarisisarukset toisiinsa. Tänne tullaan rentoutumaan, sillä tarjolla ei ole muuta kuin puhdasta luontoa ja rauhaa.

Hyvät rantautumispaikat ilahduttavat veneilijää. Pienveneellä pääsee suoraan riutalle ja suuremmalla – jopa köliveneellä – syvään kalliorantaan.

Saimaalla on useita Myhkiöitä, sillä se on yleinen pienen saaren tai luodon nimi. Tässä Myhkiössä parasta ovat sen karuilla kalliolla kasvavat käkkärämännyt sekä avara luonto. Vaikka tarkkasilmäinen rentoutuja huomaa horisontissa siintävät viereisen saaren mökit, sijaitsee tämä paratiisi kuitenkin ihanteellisen etäällä kaikesta muusta.

Saarella ei ole varsinaista leiripaikkaa, mutta huomaavainen retkeilijä yöpyy siellä joko veneessään tai teltassa vastuullisesti jokamiehenoikeuden voimin.

61°16,3’ P, 28°17,9’ I

Taipalsaari Rastinniemi – Puhtaan veden äärellä

Rastinniemi Taipalsaarella on Salpausselän niemenkärki. Harjumaisen kapea niemi on upea näky.

Rastinniemellä on Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön tulipaikka, jonka palveluvarustus on vaatimaton: nuotiokatos, useimmiten huono saha ja kamala kirves, joskus ei polttopuita ollenkaan. Miksi sinne pitäisi siis mennä?

Siksi, että maisemat korvaavat kaikki edellä mainitut puutteet. Niemenkärjessä kauniilla törmällä risteilee polkuverkosto, jossa on mukava kuljeskella. Sen ohitse virtaavat myös koko Saimaan alueen vesimassat kohti etelää ja Vuoksi-jokea. Vesi on täällä eteläisen Saimaan kirkkainta ja puhtainta. Siitä voi nauttia pitkän hiekkarannan äärellä. Se on tietyillä tuulilla armoton, mutta niemenkärjen taakse pääsee suojaan.

Parin kilometrin päässä olevasta Kyläniemen kalasatamasta voi ostaa tuoreita muikkuja evääksi Häkkisen kalastajaperheeltä.

 Sulkavan satama – Suolaista ja makeaa

Sulkavan satama on kapeikon perällä, joten sinne täytyy varta vasten mennä. Reissu sopii esimerkiksi Savonlinnaan matkaavien reitin varrelle.

Sulkavan keskustan halpahallimyymälöistä voi hankkia kesävarusteita, käydä lounaalla Motelli-Ravintola Muikkukukossa tai talsia suloisen pienellä kylällä rantaraittia pitkin Marimekon kesäkaupalle.

Vierassatamasta voi vuokrata sup-laudan, jonka käyttöön sataman suojainen kapeikko soveltuu hyvin.

Kun kylä yleensä uinuu savolaisessa leppoisuudessaan, Sulkavan soutukilpailuiden aikaan kylän väkimäärä moninkertaistuu. Soutukilpailu on kesän kohokohta.

Kahvila-Puoti Alina on kylän herttaisin taukopaikka vanhassa talossa sataman lähistöllä. Herkullisten suolaisten ja makeiden leivonnaisten lisäksi siellä sijaitsee myös kunnan matkailuinfo.

Kahvila-Puoti Alina

Imatran Lammassaari – Parasta palvelua

Imatran Lammassaari sijaitsee Saimaan kaakkoiskulmassa. Siellä ovat kaikki tarvittavat veneilijän palvelut, kuten ravintolat, huolto ja tankkaus.

Lammassaaren kyljessä on Bikini Bay -kesäranta sekä Imatran kylpylä. Alueelta voi vuokrata maastofillarin tai jääkiekkokaukalon käyttöönsä. Kesällä vastaan saattaa talsia venäläisiä KHL-tähtiä.

Imatran venesatama

Kesähiihtokisat heinäkuussa ovat Lammassaaren oma erikoisuus, jotka pidetään varastoidusta lumesta valmistetulla ladulla.

Kylpylän ja ravintoloiden palvelut ovat kävelymatkan päässä, ja Imatrankosken keskustaan pääsee kätevästi kolmen kilometrin matkan vaikka bussilla.

Jos kuuma kesäpäivä kylällä hiostaa, voi Vuoksella lillua Hongan Jussin saunalautalla.

Kaikki Saimaan vesistöalueen vedet päätyvät jokea pitkin Venäjälle Laatokkaan ja sieltä viimein Neva-joen kautta Suomenlahteen.

Jänkäsalon kauppa – Itsepalvelukauppa ja kirjasto

Jänkäsalon kauppa ja kirjasto ovat lähes huomiotta jääneitä saimaalaisia erikoisuuksia. Paikat ovat pitkälti aktiivisen kylätoimikunnan sekä lossikuski Tuomo Hyyryläisen käsialaa. Kirjasto tai kauppa eivät koollaan komeile, mutta ne palvelevat saaressa asuvia ja mökkiläisiä. Vieressä olevaan vieraslaituriin on helppo rantautua.

Erikoisinta on se, että kaupassa ei ole myyjää eikä kirjastossa hoitajaa. Kaikki perustuu itsepalveluun ja rehellisyyteen. Valitset itse tuotteet ja ynnäät ostokset yhteen. Maksu suoritetaan lukittuun lippaaseen ja ostokset merkitään vihkoon. Summa ja merkinnät eivät koskaan täsmää, sillä kassassa on useimmiten liikaa rahaa. Kylän asukkaat täydentävät kaupan valikoimaa.

Piskuisen muutaman neliömetrin kokoisen kirjaston kirjat ovat osittain perintöä lakkautetusta Konnunsuon keskusvankilasta.

Lossiranta on varma paikka tavata saarelaisia ja kysellä kesän kuulumisia. Karjalaiseen tapaan siellä tervehditään ja ihmetellään, jos ei säätä, niin muuta saariston menoa tai rauhaa.

Lisätiedot: Jänkäsalo

 

Lue myös nämä

X