Tilaa
Jutut

Kippari selvitti paljonko veneilytutkinnoista saa alennusta vakuutusmaksuihin

Veneturvallisuus on noussut puheenaiheeksi Airistolla viime lauantaina tapahtuneen venetapaturman seurauksena. Onnettomuudessa kuoli kaksi ihmistä ja neljä loukkaantui.

12.08.2019

TekstiTanja Paananen

KuvatSatu Björn

Tapauksen yhteydessä on pohdittu sitä, mitä suurikokoisilta ja suuri tehoisilta veneiltä voitaisiin vaatia veneturvallisuuden takaamiseksi.

Ylen Aamu-tv:n lähetyksessä perjantaina asiasta keskustelivat Veneen ja Kipparin toimituspäällikkö Ismo Virta ja kansanedustaja Harry Harkimo.

Harkimo ehdotti, että isojen veneiden kuljettajilta pitäisi vaatia jonkinlainen pätevyys.

Uuteen kesällä 2020 voimaan astuvaan vesiliikennelakiin ei ole kirjattu vaatimusta veneajokortista. Asiaa olisi vaikea valvoa ja kysymyksiä herättää myös se, että kuka näitä ajokortteja myöntäisi ja millä perustein. Veneonnettomuus voi sattua, vaikka ajokortti olisikin takataskussa.

Yksi porkkana vastuullisempaan veneilyyn voisi olla alennus venevakuutuksesta, jonka ehtona on todistus suoritetuista veneilytaitokursseista tai -tutkinnosta.

Selvitimme, miten vakuutusyhtiöt nykyisin antavat maksualennuksia erilaisten veneilytutkintojen perusteella.

Vakuutusyhtiö If antaa 20 prosentin alennuksen, jos on suorittanut Suomen Purjehdus ja Veneily Ry:n teoria- ja käytäntökurssit veneilyyn tai, jos veneen omistajalla on Trafin kansainvälinen huviveneen kuljettajan pätevyyskirja.

Lähi-Tapiolalta saa 15 prosenttia alennusta venevakuutuksesta, jos veneen omistajalla on Suomen Navigaatioliiton myöntämä tutkintotodistus tai Trafin kansainvälinen huvivenekirja suoritettuina.

Vakuutusyhtiö Pohjantähti antaa 10 prosentin venevakuutusalennuksen, mikäli veneenomistajalla on saaristo-, rannikko-, tai avomerilaivurintutkinto suoritettuina

Vakuutusyhtiöistä Alandia, Fennia ja Pohjola eivät vielä toistaiseksi anna alennusta, mutta eivät myöskään poissulje vaihtoehtoa tulevaisuudessa, kun vakuutusehtoja kehitetään.

Kommentti: Airiston veneonnettomuuden pääsyyllinen on ollut selvillä alusta asti

Isoja veneitä on Suomessa vähän – ”80-luvun Miami Vice -villitystä ei ole havaittavissa”

Lue myös nämä

X