Tilaa
Testit

Kipparin käyttötestit: Terhin teippi pitää pintansa

Neljän liukuesteteipin pitkässä käyttötestissä veneteipit pärjäsivät parhaiten.

23.05.2023

Tekstimarko lysmä, jussi evinsalo

Kippari testasi viime vuonna liukuesteteippejä ja juttu julkaistiin lehdessä 6/2022. Vertailun jälkeen Biltema, Harken, Oranki ja Terhi -liukuesteteipit laitettiin vielä vuoden käyttötestiin niille tavallista rankempaan paikkaan autohallin ajoluiskalle. Teippien yli ajettiin esimerkiksi nastarenkailla satoja kertoja.

Lopputulosta tarkasteltiin toukokuun alussa. Kaikki teipit olivat vuoden jälkeen edelleen tiukasti kiinni lattiassa, mutta ne olivat erittäin likaantuneita.

Pahiten rispaantuneita ja ominaisuutensa menettäneitä olivat Biltema ja Oranki. Myös Harken oli reunoilta repeytynyt. Terhi oli säilynyt selvästi ehjimpänä, mikä kertoo hyvästä kestävyyskunnosta. Puhdistuksen jälkeen vain Terhi näytti sellaiselta, että sitä kehtaisi käyttää edelleen. Pidon suhteen Biltema ja Oranki olivat kuluneet heikoiksi. Terhin pitopinta tuntui kuluneena samalta kuin uutena, eli välttävältä. Harkenin pito arvioitiin tyydyttäväksi.

Vain Terhi irtosi pinnasta vaivatta yhtenä kappaleena.

Liukuesteteipit talvehtivat lisäksi Puotilan venesataman laiturissa. Lähes vuoden kestäneen säätestin jälkeen neljästä teipistä oli jäljellä enää kaksi. Biltema ja Oranki olivat poissa, mutta Harken ja Terhi jäljellä.

Venevalmistaja voi ohjata astumaan tiettyyn kohtaan omilla pinnoiteratkaisuillaan.

Testiryhmän arvion mukaan teipit olivat repeytyneitä ja ne oli irrotettu laiturin käyttäjien toimesta. Arviota tukee se, että viime vuoden marraskuun tarkastuksessa teipeissä näkyi selkeitä irtoamisen merkkejä. Laiturissa ei ollut merkkejä teippien liimapinnoista.

Terhin teippi oli edelleen tiukasti kiinni ja se oli kokonaisuudessaan ehjä. Teipin pyöreät reunat eivät helposti repeydy. Irrotettaessa teippi lähti irti vaivatta kevyellä vedolla. Teippi lähti alustastaan kokonaisena, eikä jättänyt liimaa puupintaan.

Harken oli ulkotestissä Terhin tapaan täysin ehjä, eikä edes kulmissa näkynyt repeämiä kuten luiskalla. Kengän kanssa testattaessa siinä oli kitkaa jäljellä edelleen kohtalaisesti. Teippi oli yhä melko tiukasti kiinni puupinnassa, mutta irtosi kokonaisena ilman apuvälineitä. Harkenin liimapintaa jäi alustaan jonkin verran.

Pitkä käyttötesti vahvisti varsinaisen liukuesteteippien testituloksen. Veneteipit kestävät haastajiaan paremmin kovaa käyttöä säilyttäen ulkonäkönsä ja ominaisuutensa.

 

Lue myös nämä

X