Tilaa
Jutut

Kokemuksia veneestäni: Flipper 620 – Pienen perheen edullinen retkivene

Retkivene 30 vuoden takaa ei ehkä enää vastaa kaikkia nykyajan vaatimuksia, mutta se on kuitenkin yllättävän toimiva urbaanin veneilijäperheen päiväretkillä saaristoon.

25.02.2020

Tekstija kuvat Eero Pöyhönen

Pohjoismaiden nimekkäimpiin venemerkkeihin lukeutuva Flipper saavutti maineensa jo viime vuosituhannella hyvällä työn laadullaan ja etupäässä HT-veneillään. Vuodesta 1974 lähtien Flipperit on tunnettu ruotsalaisen Sigurd Isacsonin suunnittelemasta ns. porraspohjasta. Pohjan peräpäässä olevan portaan tarkoitus oli lisätä perän kantoa ja helpottaa pienempitehoisellakin moottorilla veneen liukuun lähtöä ilman suurempaa kynnystä.

Yhteys- ja retkiveneinä hardtopparit olivat 1970- ja 1980 -luvuilla Pohjoismaissa todella suosittuja. Niiden rinnalle tulivat 1970-luvun puolivälin jälkeen sisäperäkoneella varustettu Flipper 700 ja perämoottorilla varustettu Flipper 620, joissa oli asuttavammat tilat pidemmillekin retkille.

Flipper 620:ssä on taitto-ovella ohjaamosta erotettu ikkunallinen keulakajuutta, jossa on tilava V-vuode kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle. Katettu ohjaamo on pidempi kuin perinteisessä hardtopparissa. Kovan katon alle ohjaamoon on saatu ympättyä kuskin ja matkustajan istuinten lisäksi kaksiliekkinen keitin ja kuljettajan istuimen alta kääntyvä tiskiallas sekä puolikorkea monikäyttöinen komero, jonne voi sijoittaa vaikka kemiallisen vessan. Yöpymistä varten avotilasta saa vakiovarustukseen kuuluvan kuomun avulla yhden ”huoneen” lisää. Tilan molemmilla laidoilla olevilla täyspitkillä sohvilla on nukkumapaikat kahdelle. Illanistujaisia tai ruokailua varten sohvien väliin saa nostettua saranoilla ja taittojalalla olevan pöytälevyn.

Vuonna 1976 markkinoille tulleesta Flipper 620 -mallista tuli erittäin suosittu. Niitä myytiin tuhatkunta Suomen lisäksi myös Ruotsiin ja ne ovat edelleen kysyttyjä myös käytettyjen markkinoilla. Käytettyjen hinnat ovat iästä, kunnosta, moottorista ja varustelusta riippuen muutamasta tonnista reilusti yli kymppitonniin. Malliin tehtiin kasvojen kohotus 1990-luvun alussa, jolloin mallimerkinnäksi tuli 620 C. Siinä ohjauskajuuttaa virtaviivaistettiin lähinnä takaosastaan ja pressukatteiset kattoluukut korvattiin kovilla. 620 C oli markkinoilla vuosina 1990-1997. Vuoden 1993 mallista lähtien Flippereiden valmistus siirtyi Bella-Veneet Oy:lle.

Lue myös: Flipper 620 – Käytettyä ajamassa Kippari 5/2019.

Flipper 620

Rannikkokäyttöön soveltuva 1-kajuuttainen matkavene

Valmistusmateriaali lujitemuovi
Pituus 6,20 m
Leveys 2,45 m
Paino 800 kg ilman moottoria
Kantavuus 7 henkilöä
Nukkumapaikat 4+1
Moottorisuositus 65-115 hv pitkärikinen perämoottori
Nopeus n. 30 s. 90 hv moottorilla
Vakiovarusteet mm. kaasukeitin, tiskiallas, makeavesi, avotilan kuomu, 120 l polttoainesäiliö
Suunnittelija Sigurd Isacson
Valmistaja Flipper Boats Oy Nauvo ja Bella-Veneet Oy

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 2/2020.

Kokemuksia veneestäni -sarjassa aiemmin julkaistujen yli 200 veneen lista löytyy täältä.

Lue myös nämä

X