Tilaa
Jutut

Kokemuksia veneestäni: Scout 262 Abaco – Hienoa yksinkertaista toimivuutta

02.09.2019

TekstiJuha Virtanen

KuvatAnton Kalland

Scouteja valmistetaan Yhdysvalloissa Etelä-Carolinassa, missä niitä on laminoitu vesille jo runsaat kaksi vuosikymmentä. Merkkinä se on saanut vahvan aseman ja arvostusta varsinkin kalastusta harrastavien  veneilijöiden parissa. Venemessuilla merkin äärellä ovat tosin huokailleet monet muutkin.

Yritys on harvinainen tämän hetken venemaailmassa, sillä se on varsin riippumaton isommista konserneista. Riippumattomuus tarkoittaa mm. sitä, ettei Scout ole sidottu mihinkään tiettyyn moottorimerkkiin. Ostajalla on siis vielä mahdollisuus vaikuttaa moottorivalintaan.

Scouteissa on totuttu näkemään pitkälle vietyjä yksityiskohtia ja yksinkertaista toimivuutta varsinkin Abaco-mallistossa, jossa on viisi keulakajuutallista mallia. Niistä 262 edustaa kooltaan malliston keskiarvoa.

Siinä on monia hienouksia ja veneessä on toteutettu veistämön kuningasajatusta monipuolisuudesta ja tyylikkyydestä. Isojen, kalastus lähtökohtanaan tehtyjen jenkkiveneiden tunnelma on aidosti läsnä myös tässä veneessä.

Laatu on näkynyt myös veneen hinnassa. Esimerkiksi vuonna 2007 Scout 262 Abacon lähtöhinta oli hiukan alle 80 000 euroa.

Kova keli ei pysäytä Scouttia kokeneen kuskin käsissä. Vene kulkee aallokossa hyvin ja kaksi konetta antaa turvaa.

Käsityötä keulasta perään

Valmistajan määrätietoinen  pyrkimys kilpailla tosissaan muiden isojen tekijöiden kanssa näkyy ja tuntuu Scouteissa. Niissä pääpaino on urheilukalastuksessa, mutta monet veneilijät ovat kuitenkin löytäneet siitä itselleen myös monikäyttöisen yleisveneen.

Veneet laminoidaan käsityönä alusta loppuun ja veistämöllä pidetään kiinni siitä ajatuksesta, ettei tukirakenteissa käytetä lainkaan puuta. Sen myötä ajan mittaan pehmenevä materiaali on eliminoitu pois veneen rakenteista.

Kaikkiaan Scout Boatsin mallistoon kuuluu yli 20 erilaista venettä alkaen 15-jalkaisesta pulpettiveneestä jatkuen aina 35-jalkaiseen avomerikalastusveneeseen.

Pienemmät Abacot Kipparissa

Kipparissa on testattu Abacomallistosta mm. Scout 225 Abaco, joka on malliston pienin. Sen testi on Kipparin numerossa 3/2011.

Sitä hieman isompi Scout 242 Abaco koeajettiin vuonna 2007 ja sen testiraportti on Kipparin numerossa 10/2007.

Molempien veneiden kohdalla voitiin todeta kyseessä olevan upean kokonaisuuden, jossa monipuolisuus ja harkitut  yksityiskohdat luovat yhdessä korkealaatuisen työjäljen kanssa esteettisen kokonaisuuden, jonka kanssa merelle lähtemistä ei tarvitse pelätä.

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 12/2011

Scout 262 Abaco

Pituus 7,9 m
Leveys 2,7 m
Syväys 0,4 m
Kuivapaino 2 500 kg
Pohjan v-kulma 21°
Moottori 2 x Yamaha 150 hv
Moottorisuositus enintään 300 hv
Polttoainetankki 497 l
Valmistusvuosi 2007
Valmistaja Scout Boats Inc., Etelä-Carolina, USA,

Lue myös nämä

X